Return to Content

Fatoumata Diawara

Årets internasjonale nykommer!

Fatoumata Diawara regnes som den nye, musikalske stjernen fra det afrikanske kontinentet, og har allerede samarbeidet med storheter som Oumou Sangaré, Dee Dee Bridgewater, Damon Albarn, Herbie Hancocks og AfroCubism.

Etter utgivelsen av debutalbum ”Fatou” i september 2011 ble hun plassert i tet på de fleste kåringer over verdensmusikkalbum, og et samlet pressekorps utropte henne til en av de beste stemmene samme år. Ikke rart, hun serverer en særegen blanding av jazz, funk og modernisert malisk folkemusikk. Debutplata er produsert i samarbeid med den legendariske World Circuit-sjefen Nick Gold, og hun har fått hjelp i studio av blant andre tidligere Led Zeppelin-bassist John Paul Jones.

Fatoumata var kjent som skuespiller før hun tok opp gitaren og begynte å lage egen musikk. Nå er hun kjent for sin sensuelle stemme og melodiske sanger på morsmålet wassoulou. Sangene er gitarbaserte og drives av lekende rytmer, men de har også en egen sårhet, Fatoumata synger nemlig ofte om sin turbulente fortid. Hun ble sendt fra foreldrene som 12 åring, og vokste opp hos sin tante. Som voksen måtte hun rømme hjemmefra for å kunne følge drømmene sine. Sangene hennes omhandler derfor sterke tema som bønn til foreldre om ikke å adoptere bort barn, til tvangsekteskap og omskjæring. Men alle låtene har i seg et iboende håp.

Musikken er vakker, fargerik, egenartet og full av sterke historier. Akkurat slik Fatoumata Diawara selv er.

Fatoumata spiller på lanseringen av ”nye” Oslo World Music Festival i april. Og vi er så heldige å få henne tilbake for en hel konsert på Parkteatret i november!

httpv://www.youtube.com/watch?v=E82BifytoYY

[Not a valid template]

Legg igjen en kommentar