fbpx
Return to Content

Music Freedom Day

- konsert med Dina El Wedidi og Mazaher

Mandag 3. mars markerer Kulturkirken Jakob i samarbeid med Oslo World Music Festival Music Freedom Day.  Dette er en dag hvor retten til musikalsk ytring blir feiret og diskutert.

Konserten med Dina El Wedidi og Mazaher blir et møte mellom ungt og tradisjonelt i egyptisk kvinnesang. I en tid da konservative krefter setter kvinners scenekunst under press, kan musikk spille en viktig rolle for å mobilisere massene til protest.

Dina El Wedidi – vokal og perkusjon

Sanger, komponist, gitarist, daf-spiller, skuespiller og forteller Wedidi er født i Egypt 1.oktober 1987. Da den ”arabiske våren” brøt ut i 2011 skapte hun sammen med bl.a. ensemblet Masar Egbari en stor hit gjennom en av sangene til musikalen ”Khalina Nehlam” (La oss drømme). I 2012 ble Dina utvalgt av Gilberto Gil og ”The Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative”. Hun kom dermed under beskyttelse av denne store brasilianske musikeren og fikk støtte til å utvikle karrieren sin. De to opptrådde på Back2Black, under London 2012 Festival, og senere i Sveits, USA, Brazil og Egypt. Dina El Wedidi er opptatt av å ta vare på egyptisk, musikalsk arv, og kanskje særlig kvinners tradisjoner. Denne ambisjonen har bragt henne i kontakt med Mazaher.

Mazaher

I ensemblet Mazaher  spiller kvinnene de ledende rollene. Mazaher består av Umm Sameh, Umm Hassan og Nour el Sabah. De er blant de siste eksisterende utøvere av Zār-tradisjonen i Egypt. Zār preges av poly-rytmisk trommespill og er en del av Egypts afrikanske arv. Zār er et felleskaps helbredelsesritual der trommespill og dans er viktige ingredienser. Stilen og tradisjonen sies å ha oppstått i Øst-Afrika, og den er på vikende front i Egypt.

Tradisjonen er fortsatt levende også i Øst-Afrika og enkelte steder på den arabiske halvøya. Ritualet har blitt mistolket som en form for eksorsisme. Men hovedmålet med Zār er ved hjelp av musikk og iblant transeliknende tilstander å harmonisere det indre livet til deltakerne. I tillegg til å tiltrekke seg syke som trenger musikkens helende kraft, er Zār-ritualer et møtested for kvinner hvor de kan få hjelp til å bearbeide spenninger, frustrasjoner, sosiale hinder i forhold til bevegelse, klesdrakt, stemmebruk og drømmer.

Besetning/Line up
Dina El Wedidi – vokal og perkusjon
Kvinner fra Mazaher – vokal og perkusjon
Mohamed Adel – gitar
Mohamad Ra´fat – trommer
Wael Elsayed: Accordion – perkusjon
Mohamed Abdo Seka – bassgitar

httpv://www.youtube.com/watch?v=YdeoLJZXodg

Legg igjen en kommentar