fbpx
Return to Content

Zanele Muholi

- Boklansering

Den anerkjente sørafrikanske fotografen Zanele Muholi, kommer til Oslo for å lansere sin siste bok Somnyama Ngonyama («Hail the Dark Lioness») under Oslo World. I tillegg til boklanseringen vil noen av portrettene stilles ut på Kulturhuset under festivalen. 

I 2014 begynte Zanele Muholi å jobbe med 365 selvportretter til Somnyama Ngonyama («Hail the Dark Lioness») – en selvportrettserie med alter egoer, gjerne med tilhørende zulu-navn. I denne serien berører hun universelle tema og problemstillinger knyttet til selvrepresentasjon, rasisme, kolonisering og xenofobi.

Prosjektet ble stilt ut for første gang på Yancey Richardson Gallery i New York i 2015 og har de siste årene blitt vist på museer og gallerier over hele verden. Portrettene ble bl.a. vist på Times Square i New York City som digitale billboards under Performa Biennial festival i 2017 og over 90 portretter er nå publisert i Zanele Muholis nye bok «Somnyama Ngonyama, Hail the Dark Lioness», som lanseres på Kunstplass, under Oslo World.

Med mer enn tjue skriftlige bidrag fra kuratorer, poeter og forfattere, sammen med Muholis stemningsfulle selvportretter, er Zanele Muholi: Somnyama Ngonyama, Hail the Dark Lioness, like mye et manifest av motstand som det er et selvbiografisk kunstverk. 

Legg igjen en kommentar