Return to Content

Kronos Quartet med Mahsa & Marjan Vahdat (US/IR)

Enestående formidlere av moderne klassisk musikk.

I samarbeid med Cosmopolite Scene og som feiring av den 25. festivalen i rekken, presenterer vi en unik konsert med den verdenskjente strykekvartetten Kronos Quartet, gjestet av de iranske søstrene og Marjan Vahdat.

Gjennom 45 år har Kronoskvartetten jobbet utrettelig med fornyelse av strykekvartett-formatet. Det dreier seg både om fornyelse av repertoaret som er tenkelig og fornyelse av folks forhold til hva slags muligheter som ligger i formatet. De har jobbet tett med mange av de største nålevende komponistene i verden, som Philip Glass og Terry Riley. De har brakt musikk fra et utall andre sjangere inn i repertoaret sitt, de har opptrådt med artister som Paul McCartney, Björk og Pat Metheny. Da den skjellsettende filmen “Requiem for a dream” kom ut i år 2000 ble soundtracket, komponert av Clint Mansell og fremført av Kronoskvartetten, svært fort et virkelig ikonisk stykke filmmusikk. Det er rett og slett ingen overdrivelse å si at Kronoskvartetten representerer kunstneriske og publikumsmessige suksesser som er helt uten sidestykke innenfor moderne klassisk musikk.

Kronoskvartetten ble stiftet av fiolinisten David Harrington i 1973. Medlemmer har kommet og gått siden, mens den kompromissløse og samtidig tilgjengelige grunnholdningen har bestått. De har bestilt og urfremført over 400 strykekvartetter – til sammenligning er det mer enn dobbelt så mange som Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert og Brahms skrev til sammen. I sitt førtifemte år fortsetter arbeidet for Kronoskvartetten. Det finnes fremdeles ny og gammel musikk å utforske, og musikkverden er fremdeles lutter øre til hva de har å komme med.

Med på konserten i Oslo får Kronoskvartetten søstrene Mahsa og Marjan Vahdat, som er blitt store navn i iransk musikk gjennom tolkninger av både klassiske og moderne tekster fra den persiske kulturhistorien, i tillegg til å være utrettelige forkjempere for ytringsfrihet og kvinners plass i den persiske musikkarven.

Mer info:

Legg igjen en kommentar