Return to Content

Kunst på Kulturhuset

- kunstinstallasjoner, utstillinger & videokunst

part of UTOPIAN TAKEOVER

Som et ekko av seminaret Endangered utopias har Oslo World invitert Jon Gorospe, en av nøkkelpersonene bak den nye bølgen i europeisk fotokunst, for å vise et utvalg av sitt prosjekt Enviroments, hvor utopisk estetikk møter dystopiske landskaper.

Under Utopia-takeoveren vil publikum få se to videoinstallasjoner: 1st movement “Oceans” og 2nd movement “Midair”.

Environments ser på måten vi distribuerer avfall på, fra et sted til et annet. Hvordan vi fjerner søppelet fra våre umiddelbare omgivelser og gir dem et eget område, fra hvor de aldri skal komme tilbake.

Fra søppelposen til dynga deltar vi i en nitidig prosess. I bildene til Gorospe ser vi ikke egentlig søppelet, men de mørke avgrunnene som beskytter oss fra avfallet.

Jon Gorospe har blitt vist ut og prisbelønnet av flere offentlige og private institusjoner i land som Spania, Portugal, Italia, Frankrike, Tyskland, England, Slovakia, Norge, Russland, Singapore og Japan. Denne høsten har han blitt belønnet med et kunstneropphold på Guggenheim New York.

KUNSTINSTALLASJONER

NO PLACE FOR US

Utopias from the resistance

Verkene som er utvalgt til utstilling på Kulturhuset viser hvor skjøre utopier kan være. De problematiserer om det i det hele tatt er mulig å lage seg en perfekt verden om den bare skal være ekko av en enkelt fortelling. De minner om farene ved ambisiøse stemmer som ønsker å slette ut støyen og polyfonien som kommer fra marginene i samfunnet.

Tre Oslobaserte artister som ved første øyekast virker svært forskjellige, prøver alle sammen å underminere den statiske identiteten nasjonalstater medfører. På forskjellige måter prøver de å løfte stemmer som er blitt kuet, og kropper som er en sentral del av Oslo, men som allikvel er blitt marginalisert.

Nicole Rafiki er en historeforteller som bruker foto for å dokumentere livene til folk med afrikansk opphav.

Lamia Be og NOMA World presenterer med HBIBA installation de urbane innfødte stemmene på Tøyen, og feirer samtidig søsterskapet i den nordafrikanske Amazigh-stammen.

Ragnhild Bjørnebye Nes har med serien Tøyen Feels forsøkt å bringe publikum nærmere mange av karakterene som flyr under radaren når offentligheten diskuterer dette området i Oslo.

BREATHE

Under Oslo World vil Shi Tou stille ut et kunstverk som er blitt valgt ut av kuratorene ved Kunstplass. Stykket heter “Breathe”. Gjennom lek og pirring av fantasien inviterer verket publikum til å puuste uhemmet. Man vil også få glimt inn i hva som inspirerte Shi Tou til å bli feminist og visuell kunstner.

Mer info:

Legg igjen en kommentar