Oslo World Web backgrounds2 2022
Fatoumata DIAWARA 28
06.
nov

Fatoumata Diawara (Mali)

Hun blir den første kvinnen fra det afrikanske kontinent til å spille solokonsert i Den Norske Opera, noensinne.

Oslo World er stolte over å invitere Fatoumata Diawara tilbake til festivalen. Hun har spilt her før en rekke ganger, sist i 2018 på Cosmopolite. Men hun har aldri stått på hovedscenen i Den Norske Opera og Ballett i Bjørvika. Hun blir faktisk den første kvinnen fra det afrikanske kontinent til å spille solokonsert der noen sinne.

Det er mange måter å se Fatoumata på. Som en foregangskvinne som både retter søkelyset mot kvinners vilkår, og som med stolthet og selvkritikk øker bevissthet rundt tilstanden i hennes store hjemland, Mali. En elektrisk scenepersonlighet, som også er i stand til å by på intime og subtile musikalske øyeblikk. En vaskekte gitarvirtuos og en sanger av sjelden tapning. Hun har koret for Oumou Sangaré (blant annet på Oslo World) og hun har samarbeidet med artister som Bobby Womack og Damon Albarn. Når hun kommer til Oslo denne gangen, er det med konsertpremieren på det nye prosjektet “Maliba”.

Maliba er et samarbeid med Google Arts & Culture. Det er laget i forbindelse med en online-presentasjon av Timbuktu-manuskriptene, navnet på et stort antall gamle tekster som har blitt bevart av private familier. De inneholder alt fra religiøse tekster til tekster om kunst, medisin og filosofi. “Å være involvert i vernet av Timbuktu-manuskriptene er en stor ære. Tilstanden for menn og kvinner i Mali er svært annerledes, og det er viktig for meg som kvinne å bevare denne kulturen. Jeg er veldig i kontakt med fortiden min, mange av ideene mine kommer gjennom drømmer om dem, og det å få en sjanse til å være med på å beskytte enne arven er spesielt for meg,” har hun sagt. Hun spilte inn albumet, som er preget av wassoulou-rytmene i sitt eget studio i Bamako, med bidrag fra rapperen Master Soumy og andre sangere som synger på tamasheq.

Konserten i operaen blir en av de aller første gangene denne musikken blir fremført live, og det blir fjerde gangen Fatoumata er på festivalen. Da hun spilte sin første solokonsert, på Parkteatret i 2012, var begeistringen stor. Hennes konsert på Cosmopolite i 2018 toppet det inntrykket. Nå venter en helt spesiell scene, et helt spesielt prosjekt og en helt spesiell anledning. Vi kan ikke gjøre annet enn å glede oss.

Takk til Institut français de Norvège for økonomisk støtte til konserten.

Også anbefalt

Oslo World Web backgrounds4 2022
Barnas verdensdager klovner

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Lørdag 22. oktober

Barnas Verdensdager OWMF2016 Lars Opstad 322

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Søndag 23. oktober

Omara Portuondo

Åpningskonsert!

Omara Portuondo

Oslo Konserthus

Mandag 31. oktober

Konsertstart 20.00

00100lr PORTRAIT 00100 BURST20210511143808883 COVER

Hedvig Mollestad + MC Yallah & Debmaster + DJ Nefertiti

Blå

Tirsdag 01. november

Konsertstart 19:00: Hedvig Mollestad 22:00: MC Yallah

Bombino 4 Mads Maurstad 31 05 16 web

Bombino + Knut Reiersrud

Cosmopolite

Tirsdag 01. november

Konsertstart 20.00: Knut Reiersrud 21.00: Bombino

Mo Ayn foto

Seminar

Oslo World UNG: Identitet i bevegelse

Sentralen

Onsdag 02. november

Starter 10.00