Oslo World Web backgrounds 2023 large11
29 Les Mamans du Congo Rrobin c Vivi What hmwk
31.
okt

Konsert

Les Mamans du Congo & RrOBIN (Kongo / Frankrike)

  • Cosmopolite
  • Dørene: 17:00
  • Konsert: 18:00
  • Pris: 320,- / 256,- + avgift

Rap møter Kongos kulturarv.

Med den karismatiske sangeren og perkusjonisten Gladys Samba i front, fremfører kvinnekollektivet Les Mamans du Congo låter på Lari-språket om sitt folks historie og dagliglivet til kongolesiske kvinner. Det hele blir akkompagnert av den franske artisten RROBINs drømmeaktige elektroniske produksjon.

Les Mamans du Congo & Rrobin - Consolation

Gruppen ble etablert i 2018 i Brazzaville. De fremførte låter akkompagnert av gafler, tallerkener, morter-pistiller - gjenstander hentet fra det samme hverdagslivet som de sang om. På initiativ fra French Institute of Congo, Coopérative de Mai og plateselskapet Jarring Effects, begynte de å jobbe sammen med produsenten RROBIN, som allerede hadde vist stor interesse for den nye generasjonen afrikanske urbane popstemmer, og blant annet hadde jobbet sammen med den sør-afrikanske rapperen Spoek Mathambo. Med seg fikk de også bassisten Armel Malonga, kjent for sitt arbeid med den legendariske kongolesiske sangeren ZAO.

I 2020 munnet samarbeidet ut i det fabelaktige albumet Les Mamans du Congo & Robin. I år kom EP-en Kikento, som bekrefter at noe spesielt skjer når disse artistene møtes. Fjetrende korsang trekker linjer tilbake til musikken fra det gamle Kongoriket og tradisjonell perkusjon blir innhyllet av den futuristiske produksjonen og grime-signaturen til RROBIN. I musikkens sentrum finner vi Mama Gladys, som skifter ubesværet mellom sval sang, spoken word og rap mens hun adresserer dagliglivets kamper og gleder.

Deres neste album, Ya Mizolé, slippes 13. oktober, rett før de spiller på Oslo World. Live er Les Mamans du Congo & Robin en ekstatisk miks av koreografi, dype rytmer og atmosfære - tankevekkende og latterlig groovy på én gang.