Oslo World Web backgrounds2 2022
Lina refree DSCF4902 Mileu
05.
nov

LINA_RAÜL Refree (Portugal/Spania)

Fado-stortalent og Rosalía-produsent møtes i et sjangerfornyende duosamarbeid.

Første gang Raül Refree så fadosangerinnen Lina live, på Clube de Fado i Lisboa, skjønte han at de måtte jobbe sammen. Fadoen er en essensiell del av portugisisk kulturarv, og det er en musikkform med noe tiltalende uforanderlig ved seg, som bringer mange artister til Lisboa. Så også med Refree, en komponist og produsent som blant annet har jobbet med Sonic Youth-gitarist Lee Ranaldo og Silvia Pérez Cruz, som gjestet Oslo World i 2019. Mest kjent er han imidlertid for sitt arbeid på debutalbumet til pop- og flamencoikonet Rosalia, “Los Angeles”. Kort tid etter at Refree og Lina møttes for første gang var de i studio, der de eksperimenterte med en rekke ulike instrumenter og innfallsvinkler. Sammen begynte de å utforske repertoaret til den legendariske fadosangerinnen Amália Rodrigues, så elsket i Portugal at myndighetene innførte tre dagers landesorg da hun døde i 1999.

Låtene utviklet seg etterhvert til det som skulle bli deres første album, utgitt på Glitterbeat i 2020 - “Lina_Raül Refree”, og som er hyllet av kritikere verden over for sin skarpe fornyelse av fadoen. Lina_Raul Refree har bevart Rodrigues melodier og tekster, men istedenfor den klare akustiske gitaren, som gjerne kjennetegner fado, benytter de seg av piano og analoge synther. Produksjonen på albumet er minimalistisk og intim, full av subtile, men megetsigende musikalske valg. Lina har sunget på alle de store fado-scenene, hun er en hengiven fan av Amália, og det er en integritet over hennes tolkninger som gjør at produksjonen Refree ikler den blir mer enn banal, anakronistisk sjangerfornyelse - det høres mer ut som sånn disse låtene må høres ut i dag.

Lina blir stadig sammenlignet, med Refrees forrige samarbeidspartner, Rosalia. De to sangerne kommer fra forskjellige sjangere, fadoen og flamencoen, men likevel er sammenligningen forståelig. De deler et musikalsk perspektiv, en måte å balansere respekten for tradisjonen, med en evne til å stille spørsmål ved den. Og måten de gjør det på fremstår intim, ektefølt og med plass til nye lyttere. Det er musikk som kan treffe mange og leve lenge.

Konserten er støttet av Den Spanske Ambassade i Norge og Den Institut Ramon Llull.

Thumbnail 141120 Logo espanol e ingles
Institut llull Marca Black H

Også anbefalt

Oslo World Web backgrounds5 2022
Vaart Nabolag2018 Refstad Lars Opstad 301

VårtNabolag på Ringsaker mottakssenter

Ringsaker mottakssenter

Søndag 04. september

Konsertstart 12:00

Barnas verdensdager klovner

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Lørdag 22. oktober

Barnas verdensdager klovner

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Søndag 23. oktober

Omara Portuondo

Åpningskonsert!

Omara Portuondo

Oslo Konserthus

Mandag 31. oktober

Konsertstart 20.00

00100lr PORTRAIT 00100 BURST20210511143808883 COVER

Hedvig Mollestad + MC Yallah & Debmaster + DJ Nefertiti

Blå

Tirsdag 01. november

Konsertstart 19:00: Hedvig Mollestad 22:00: MC Yallah

Bombino 4 Mads Maurstad 31 05 16 web

Bombino + Knut Reiersrud

Cosmopolite

Tirsdag 01. november

Konsertstart 20.00: Knut Reiersrud 21.00: Bombino