Oslo World Web backgrounds 2023 large16
Lucas Santtana2 photographer Jose de Holanda
04.
nov

Lucas Santtana

Et av de største navnene i ny brasiliansk musikk

Lucas Santtana

Sem Nostalgia, tittelen på albumet Lucas Santtana ga ut i 2009, fungerer fremdeles som en oppsummering av musikkfilosofien til den brasilianske sangeren og produsentens som de siste to tiårene har vært en av de store krumtoppene i den nye bølgen av brasiliansk musikk. Ingen nostalgi. Musikken hans inneholder åpenbart referanser til gylne tider, fylt med tropicana, psykedelisk samba, baile funk og en brasiliansk gitartradisjon som strekker seg mange tiår tilbake. Men på samme måte som denne musikken kjennetegnes av brytninger mellom tradisjonelle elementer og nye ideer, er Santtana en artist som ukuelig vender nesen fremover. Ta bare en lytt på det nylig remastrede albumet 3 sessions in a Greenhouse, en sentral utgivelse som fylte 15 år i 2021. Her blandes brasilianske røtter med jamaicansk dub, rock og rap på måter som fremdeles føles naturlig, nytt og utfordrende. Og siden den gang har Santtana simpelthen fortsatt å utvide grensene for sitt eget musikalske rike, både sonisk og tekstlig.

I 2021 slapp han den akustiske EPen O Céu é Velho Há Muito Tempo (“Himmelen har vært gammel lenge”). Den inneholder et lavmælt opprør, et portrett av den nåværende situasjonen i Brasil hvor minoriteter, urbefolkning og naturressurser har opplevd et stormangrep fra myndighetene. Rent musikalsk kan den på sett og vis føles som en tilbakevending til røttene, med måten EPen drar veksler på en gullalder innen gitarbasert brasiliansk musikk. Men den er også en advarsel mot det reaksjonære potensialet iboende i all overdreven nostalgi. “Vi lever i en tid hvor alle snakker høyt. Jeg tenkte det var tid for å hviske mykt til folk”, har han sagt om prosjektet han kommer til Oslo World med. Resultatet er et tydelig og kraftfullt destillat av Santtanas musikalske og politiske instinkter. Et personlig forsvar for universale sannheter, ytret på et tidspunkt hvor lite kunne vært mer vesentlig.

Under Oslo World presenterer Lucas Santtana helt nytt låtmateriale, fra hans kommende album, som gis ut på No Format Records i januar 2023.