Oslo World Web backgrounds6 2022
Lucas Santtana2 photographer Jose de Holanda
04.
nov

Lucas Santtana + Cata Raybaud

Et av de største navnene i ny brasiliansk musikk

Lucas Santtana

Sem Nostalgia, tittelen på albumet Lucas Santtana ga ut i 2009, fungerer fremdeles som en oppsummering av musikkfilosofien til den brasilianske sangeren og produsentens som de siste to tiårene har vært en av de store krumtoppene i den nye bølgen av brasiliansk musikk. Ingen nostalgi. Musikken hans inneholder åpenbart referanser til gylne tider, fylt med tropicana, psykedelisk samba, baile funk og en brasiliansk gitartradisjon som strekker seg mange tiår tilbake. Men på samme måte som denne musikken kjennetegnes av brytninger mellom tradisjonelle elementer og nye ideer, er Santtana en artist som ukuelig vender nesen fremover. Ta bare en lytt på det nylig remastrede albumet 3 sessions in a Greenhouse, en sentral utgivelse som fylte 15 år i 2021. Her blandes brasilianske røtter med jamaicansk dub, rock og rap på måter som fremdeles føles naturlig, nytt og utfordrende. Og siden den gang har Santtana simpelthen fortsatt å utvide grensene for sitt eget musikalske rike, både sonisk og tekstlig.

I 2021 slapp han den akustiske EPen O Céu é Velho Há Muito Tempo (“Himmelen har vært gammel lenge”). Den inneholder et lavmælt opprør, et portrett av den nåværende situasjonen i Brasil hvor minoriteter, urbefolkning og naturressurser har opplevd et stormangrep fra myndighetene. Rent musikalsk kan den på sett og vis føles som en tilbakevending til røttene, med måten EPen drar veksler på en gullalder innen gitarbasert brasiliansk musikk. Men den er også en advarsel mot det reaksjonære potensialet iboende i all overdreven nostalgi. “Vi lever i en tid hvor alle snakker høyt. Jeg tenkte det var tid for å hviske mykt til folk”, har han sagt om prosjektet han kommer til Oslo World med. Resultatet er et tydelig og kraftfullt destillat av Santtanas musikalske og politiske instinkter. Et personlig forsvar for universale sannheter, ytret på et tidspunkt hvor lite kunne vært mer vesentlig.

Under Oslo World presenterer Lucas Santtana helt nytt låtmateriale, fra hans kommende album, som gis ut på No Format Records i januar 2023.

Cata Raybaud

Ph Segundo Luchia Puig

Cata Raybaud er en argentinsk musiker og komponist, som har skapt bølger på indiepop-scenen i Buenos Aires. Hun har gitt ut tre plater, to live-EP-er og er stadig aktuell med nye singler i samarbeid med musikere som Kevin Johansen (Arg), Benjamín Walker (Ch), Ana Prada (Uy) og Marta Gómez (Col). Dette blir hennes første besøk til Oslo og Norge.

Også anbefalt

Oslo World Web backgrounds10 2022
Omara Portuondo

Åpningskonsert!

Omara Portuondo

Oslo Konserthus

Mandag 31. oktober

Konsertstart 20.00

Bombino 4 Mads Maurstad 31 05 16 web

Bombino + Knut Reiersrud

Cosmopolite

Tirsdag 01. november

Konsertstart 20.00: Knut Reiersrud 21.00: Bombino

28 CHANGO SPASIUK Foto Ignacio Arnedo IMG 3001

Chango Spasiuk & Per Einar Watle

Emanuel Vigelands museum

Onsdag 02. november

Konsertstart 18.00

28 CHANGO SPASIUK Foto Ignacio Arnedo IMG 3001

ekstrakonsert!

Chango Spasiuk & Per Einar Watle

Emanuel Vigelands museum

Onsdag 02. november

Konsertstart 19.30

Credit Shudufhadzo Lubengo1

BCUC

Victoria Nasjonal Jazzscene

Onsdag 02. november

Konsertstart 19.00

200630 NG JANEBIRKIN 04 0090 BW DEF RVB kopi

«Oh ! Pardon tu dormais…the concert»

Jane Birkin

Rockefeller Music Hall

Onsdag 02. november

Konsertstart 20.00