Oslo World Web backgrounds 2023 large10
IMG 5833
29.
okt

Mariachi Sol de Oslo

  • Cosmopolite
  • Dørene: 18:00
  • Konsert: 19:00
  • Pris: 250,- + bill.avg.

Mexicos nasjonalmusikk har fått sine representanter i Oslo.

En av mulighetene årets “glokale” Oslo World byr på, er å dykke dypere ned i irrganger i hovedstadens musikkliv man kanskje ikke ante var der. Hvordan står det for eksempel til med den meksikanske mariachi-tradisjonen i Oslo? Siden 2017 har det stått ganske bra til. Da dannet nemlig en gruppe profesjonelle musikere med varierte bakgrunner fra byens musikkmiljøer Mariachi Sol de Oslo, et stort orkester som forenes rundt kjærligheten til meksikansk kultur, dans og musikk.

"Maricachimusikkens visuelle og musikalske komponenter blir behandlet med dyp respekt og lekenhet, og de blander nykomponert materiale med tradisjonelle låter."

IMG 5576

Opphavet til begrepet mariachi er omdiskutert, men musikkformen har oppstått i møtet mellom meksikansk tradisjonsmusikk og instrumenter som ble introdusert i landet gjennom den spanske koloniseringen. Flere typer folkemusikk ble etter hvert formet av dette møtet, og det vi i dag kjenner som mariachi ble formet på 1800-tallet og starten av 1900-tallet, hvor det ble en musikkform som ble knyttet til det nye urbane Mexico, ikke helt ulikt med måten countrymusikkens popularitet i USA gikk i hånd i hånd med den økende tilflytningen av rural befolkning til byene. Det distinkte utseendet, med charro-kostymer, var på plass på dette tidspunktet og bidro til å gjøre mariachistilen lett gjenkjennelig, og etter hvert et symbol på meksikansk kultur som ble mye brukt i film.

De siste årene har Mariachi Sol de Oslo representert denne tradisjonen her til lands gjennom en rekke konsertkvelder, for eksempel i forbindelse med feiringen av de dødes dag. Maricachimusikkens visuelle og musikalske komponenter blir behandlet med dyp respekt og lekenhet, og de blander nykomponert materiale med tradisjonelle låter. Mariachi Sol de Oslo er et av de største orkestrene vi inviterer til årets Oslo World - og konserten deres på Cosmopolite kommer til å bli minneverdig.

MARIACHIS OSLO0089

Musikere

Valerio Bottari - musikalsk leder, guitarron
Torbjørn Sandvik - vihuela, gitar, kubansk tres
Arunas Adumavicious - trumpet
Ombeline Chardes - fiolin
Natalie Salyuk - fiolin
Edgar Albitres - vokal
María Alejandra Barreto - vokal
Bellali Austria - dans