Oslo World Web backgrounds11 2022
Raul Refree Nino de Elche by Alex Rademakers 4
04.
nov

Raül Refree & Niño de Elche (Spania)

Sjangerkryssende duo som utforsker eksistensens lys og mørke

Etter det vellykkede samarbeidet på 2018-utgivelsen Antología del Cante Flamenco Heterodoxo, har Raül Refree og Niño de Elche opprettholdt et intenst kunstnerisk samarbeid. Når de opptrer sammen, skjer det enestående ting - grenseløst, oppriktig og intenst. Musikken deres kretser rundt dype utforskninger av mystiske tekster og lyset og mørket som finnes i menneskets tro.

Sangeren Niño de Elche foretrekker å kalle seg en forhenværende flamencoartist. Han har klart å transcendere flamencoen gjennom å bringe inn fri improvisasjon, krautrock, elektronika og samtidsmusikk i ulike prosjekter. I tillegg har han jobbet med poesi, performancekunst, dans og teater. I 2019 lagde regissøren Sergi Cameron filmen “Niños Somos todos”, som dokumenterte sangerens reise til Bolivia, hvor han lette etter røttene til musikken sin. Det er ikke lett å kategorisere Niño de Elche, en anarkist som titulerer seg selv som skeiv kunstner, en person som visker ut grenser, men som også nekter å se på seg selv som revolusjonær. “Jeg blir mindre og mindre interessert i sluttproduktet”, har han sagt i intervjuer. I stedet er musikken hans i konstant utvikling - et arbeid som slår gnister.

Raül Refree er den mest anerkjente spanske musikkprodusenten i vår tid. Gjennom arbeidet med Rosalía har han blitt produsenten flest mennesker assosierer med “new flamenco”-bevegelsen. I fjor var han på Oslo World og fremførte nytolkninger av fadoene til legendariske Amália Rodrigues sammen med sangeren Lina. Han har også jobbet sammen med eksperimentelle musikere, som for eksempel Lee Ranaldo fra Sonic Youth. I tillegg den raskt voksende produsent-cv’en er Refree en vellykket komponist og låtskriver på egen hånd som har gitt ut ni album under eget navn og som har lagd musikken til flere filmer. Arbeidet hans kjennetegnes av en stor sonisk palett som strekker seg fra elektroniske eventyr til intime akustiske øyeblikk. For Raül Refree er musikk en måte å uttrykke menneskets frihet på. I Niño de Elche har han funnet en perfekt partner.

Takk til Ramon Llull og Spanias turistkontor for støtte.

Også anbefalt

Oslo World Web backgrounds 2022
Barnas verdensdager klovner

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Lørdag 21. oktober