Oslo World Web backgrounds 2023 large16
Omara Portuondo
31.
okt

Åpningskonsert!

Omara Portuondo (Cuba)

  • Oslo Konserthus
  • Dørene: 19.00
  • Konsert: 20.00
  • Pris: 550,- / 450,- + avgift

En sann cubansk legende

Om du hører Omara Portuondo synge i dag, hører du ikke bare en av de mest velkjente og elskede cubanske artistene noensinne. Det er et sjeldent møte med en gullalder i musikk og underholdning. Portuondo, som ble født i nabolaget Cayo Hueso i Havana i 1930, opptrådte på den sagnomsuste Tropicana-kabareten sammen med Nat King Cole. Hun har delt scene med Édith Piaf, og har blitt akkompagnert av den cubanske jazzlegenden Chucho Valdés. Hennes solodebut på plate kom med albumet Mania Negra i 1959. Siden den gangen har hun vært en av de største sangerne av den elegante og romantiske cubanske bolero-tradisjonen.

I likhet med andre cubanske sangere, som Ibrahim Ferrer, opplevde Portuondo en oppsiktsvekkende ny akt i karrieren sin fra midten av nittitallet gjennom Buena Vista Social Club. Hun var en av de store stjernene. Det var en sensasjon, musikkelskere fra hele verden ble introdusert for en generasjon med cubanske artister, og ble forført av det historiske suset i disse opptakene. I 2000 viet Buena Vista Social Club en hel plate til Portuondo. Albumet ble entusiastisk mottatt og førte til turneer hvor et helt nytt publikum fikk høre henne, Rubén González og Ibrahim Ferrer på scenen.

Portuondo har fremdeles mer å melde. I 2019 mottok hun en ærespris under den latinamerikanske Grammy-utdelingen, og Medalla de Oro for Mérito de las Bellas Artes, en æresbevisning fra det spanske kulturministeriet. Under covid har hun også rukket å gi ut albumet Mariposas og denne høsten åpner hun Oslo World som en del av verdensturneen med den passende tittelen “Life”. Det er annonsert som den siste store musikalske reisen hun foretar seg. Det blir et tilbakeblikk over en karriere som spenner over åtte tiår, og et møte du ikke vil gå glipp av.