Web backgrounds 5
Pussy Riot 1 MANDATORY PHOTO CREDIT CLAUDE VANHEYE
05.
nov

Pussy Riot - Få billetter igjen!

  • Cosmopolite
  • Dørene: 21.00
  • Konsert: 22.00
  • Pris: 350,- / 300,-

Ikoniske russiske punk-aktivister

Det er ti år siden Pussy Riot uten forvarsel stormet inn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva og protesterte mot Putin-regimet og støtten det fikk fra den russisk-ortodokse kirken. Det aktivistiske punkrock-kollektivet hadde allerede gjennomført en rekke lignende gerilja-opptredner - men denne gangen tok det fyr. Hendelsen medførte at tre av bandets medlemmer ble arrestert, og gjorde Pussy Riot til en av de synligste motstanderne mot regimet i Russland over hele verden. Senere samme år ble medlemmet “Yozh” invitert for å snakke under Oslo World.

Mye av grunnen til at vi ble inspirert til å booke dem akkurat nå, er en oppsiktsvekkende god konsert de nylig holdt i Ljubljana. Måten de gikk rett i strupen på diktaturstaten, sensurkrefter, og benyttet seg av visuelle virkemidler og musikk for å innlemme alle i budskapet, viste så tydelig hvordan Pussy Riot har formet vår idé om aktivisme i kulturen i dag. De er rett og slett et fantastisk liveband, og de har noe på hjertet som publikum i Oslo trenger å oppleve.

Alexandra Archetti Stølen, festivalsjef Oslo World

Ti år er gått, og kampsonen er blitt utvidet. I tillegg til tidlige protester mot russiske homopropaganda-lover har gruppen blant annet rettet et skarpt søkelys mot innsattes kår i russiske fengsler, hvor noen av medlemmene snakker av erfaring. De har adressert den politiske situasjonen i andre land, som i USA under Trump i enkeltlåter, men fremdeles er det Putins regime og konsekvensene av det som forblir kjernen i prosjektet. Det har vi for eksempel sett etterdønningene av Russlands invasjon av Ukraina. Når Pussy Riot spiller konserter i dag går deler av inntektene deres, både gjennom salg av merchandise og billetter, til intekt for barnesykehus i Kyiv. Gjennom årene har hvem som opptrer bak de gjenkjennelige, fargerike balaklavaene vekslet - men kompromissløsheten og offervilje har vedvart.

Pussy Riot har rett og slett vært med på å definere både motstand mot Putin-regime og popkulturell aktivisme i vår tid. Det har kostet medlemmene dyrt. Når Oslo World i år inviterer dem tilbake, møter vi et hardtslående band som har funnet banebrytende måter å omsette brennbare budskap i uforglemmelige, visuelle liveopplevelser. Slik treffer de hardere enn noensinne.

Også anbefalt

Web backgrounds 3
Desire Marea by Tatenda Chidora 1 stort

Oslo World på Oslo Pride

Oslo Pride Park

Fredag 28. juni

Konsertstart 17.00

BVD19 1

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Lørdag 19. oktober

Starter 11.30

Small BVD 2020 Lars Opstad 732

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Søndag 20. oktober

Starter 11.30

MARISA MONTE 4 credito Leo Aversa

Åpningskonsert!

Marisa Monte - Få billetter igjen!

Oslo Konserthus

Mandag 28. oktober

Konsertstart 19.30

Egberto Gismonti 171019 28643 roberto cifarelli

Egberto Gismonti

Cosmopolite

Tirsdag 29. oktober

Konsertstart 19:00

01 Drexler liten

Jorge Drexler

Sentrum Scene

Tirsdag 29. oktober

Konsertstart 21.00