Web backgrounds 7
Pussy Riot 1 MANDATORY PHOTO CREDIT CLAUDE VANHEYE
05.
nov

Pussy Riot - Få billetter igjen!

  • Cosmopolite
  • Dørene: 21.00
  • Konsert: 22.00
  • Pris: 350,- / 300,-

Ikoniske russiske punk-aktivister

Det er ti år siden Pussy Riot uten forvarsel stormet inn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva og protesterte mot Putin-regimet og støtten det fikk fra den russisk-ortodokse kirken. Det aktivistiske punkrock-kollektivet hadde allerede gjennomført en rekke lignende gerilja-opptredner - men denne gangen tok det fyr. Hendelsen medførte at tre av bandets medlemmer ble arrestert, og gjorde Pussy Riot til en av de synligste motstanderne mot regimet i Russland over hele verden. Senere samme år ble medlemmet “Yozh” invitert for å snakke under Oslo World.

Mye av grunnen til at vi ble inspirert til å booke dem akkurat nå, er en oppsiktsvekkende god konsert de nylig holdt i Ljubljana. Måten de gikk rett i strupen på diktaturstaten, sensurkrefter, og benyttet seg av visuelle virkemidler og musikk for å innlemme alle i budskapet, viste så tydelig hvordan Pussy Riot har formet vår idé om aktivisme i kulturen i dag. De er rett og slett et fantastisk liveband, og de har noe på hjertet som publikum i Oslo trenger å oppleve.

Alexandra Archetti Stølen, festivalsjef Oslo World

Ti år er gått, og kampsonen er blitt utvidet. I tillegg til tidlige protester mot russiske homopropaganda-lover har gruppen blant annet rettet et skarpt søkelys mot innsattes kår i russiske fengsler, hvor noen av medlemmene snakker av erfaring. De har adressert den politiske situasjonen i andre land, som i USA under Trump i enkeltlåter, men fremdeles er det Putins regime og konsekvensene av det som forblir kjernen i prosjektet. Det har vi for eksempel sett etterdønningene av Russlands invasjon av Ukraina. Når Pussy Riot spiller konserter i dag går deler av inntektene deres, både gjennom salg av merchandise og billetter, til intekt for barnesykehus i Kyiv. Gjennom årene har hvem som opptrer bak de gjenkjennelige, fargerike balaklavaene vekslet - men kompromissløsheten og offervilje har vedvart.

Pussy Riot har rett og slett vært med på å definere både motstand mot Putin-regime og popkulturell aktivisme i vår tid. Det har kostet medlemmene dyrt. Når Oslo World i år inviterer dem tilbake, møter vi et hardtslående band som har funnet banebrytende måter å omsette brennbare budskap i uforglemmelige, visuelle liveopplevelser. Slik treffer de hardere enn noensinne.

Også anbefalt

Web backgrounds 5
BVD19 1

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Lørdag 19. oktober

Starter 11.30

BVD19 1

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Søndag 20. oktober

Starter 11.30

MARISA MONTE 4 credito Leo Aversa

Åpningskonsert!

Marisa Monte

Oslo Konserthus

Mandag 28. oktober

Konsertstart 19.30

01 Drexler liten

Jorge Drexler

Sentrum Scene

Tirsdag 29. oktober

Konsertstart 21.00