Oslo World Web backgrounds 2023 large10
IMG 2607
31.
okt

Real Ones fremfører Misa Criolla (no)

Et av Norges fremste kultband fremfører en høyt elsket messe.

Real Ones er sjelden vare - et band som i snart 30 år har funnet sin helt egen vei gjennom det musikalske vilnisset, preget av åpne musikalske ører, psykedeliske tilbøyeligheter og rappfingret lek med poprockens virkelig store motiver. Det er utallige underkapitler i denne historien, de har spilt med Ole Paus, sopt med seg to Spellemenn, gitt ut et utall album og EP-er. På toppen av det hele har de, gjennom rundt 1000 konserter, befestet sitt ry som et av de beste livebandene vi har i Norge. Alt dette er verdt å dvele ved, men kanskje har bandet aldri demonstrert sin egenart med den originaliteten og selvsikkerheten som de gjorde da de tok for seg Misa Criolla i 2014.

Misa Criolla er komponert av argentinske Ariel Ramirez (1921-2010), som etter sigende ble inspirert til å skrive stykket etter et besøk til etterkrigstidens Tyskland.

Det var, og er, en slående blanding av klassisk musikk med latin-amerikansk folkemusikk og består av fem satser, Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus og Agnus Dei, som veksler mellom lyriske, klassiske korpartier og livlige, latinske rytmer. Real Ones støtte på verket gjennom korfremføringer, og ble inspirert til å flytte inn i verket, noe de gjør gjennom egenartede tolkninger av originalmaterialet, i tillegg til selvkomponerte og improviserte mellomspill. I sum er det en personlig, men naturlig videreføring av verket, som alltid var en blank avvisning av renhet i kulturen. Da de først ga ut verket, i 2014, ble den presentert som en alternativ juleplate - mange vil forbinde messen nettopp med denne høytiden. Når vi inviterer bandet tilbake til årets Oslo World og til Kulturkirken Jakob, der de gjorde en fantastisk fremføring av dette verket da det ble sluppet, føles rammen minst like riktig - som en feiring av møtene, av det urene i kulturen, som vil begeistre og forbløffe mens klokken sniker seg mot midnatt.

Real Ones

IMG 5040