Oslo World Web backgrounds 2023 large18
FACEBOOK EVENT BANNERS HOLE NEW
29.
okt

Comissioned Work

SIGURD HOLE

For noen år siden så bassist Sigurd Hole en dokumentar som handlet om en av verdens eldste geologiske formasjoner, platåfjellet Monte Roraima lengst nord i Amazonas. Dokumentaren fascinerte Hole, og inspirerte ham til å lære mer om Yanomami-folket som bor i denne delen av regnskogen. Så kom 2020, og et gammelt spøkelse ble vekket til live: det dødelige møtet mellom urbefolkning og pandemier. Da han fikk i oppdrag å lage et verk for Oslo World, lot han det han hadde lært om Yanomamiene bli sin innfallsvinkel i verket til festivalens hovedtema for 2020: solidaritet. Store deler av Yanomami-stammen bor i områder preget av illegal gruvedrift, avskoging og skogbranner. I tillegg er de nå hardt rammet av viruset. Sårbarheten som ligger i dette stoffet er med andre ord tydeligere enn på lenge, og både regnskogen og menneskene som bor i den er under stadig sterkere press. I musikken han har laget, blir dette blant annet representert ved opptak gjort av den kjente amerikanske lydbildeøkologen Bernie Krause. Krause har begått en enorm samling opptak av ulike naturlige habitater rundt om i verden. Flere av disse naturlige lydbildene står i fare for å forsvinne for godt i takt med tapet av biologisk mangfold. Fra hans opptak ved Yanomamienes territorier har Hole blant annet transkribert fugler som utgangspunkt for flere komposisjoner. En annen inspirasjon i musikken er Yanomamienes fargerike skapelsesberetning og deres spirituelle forhold til regnskogen som beskrevet av deres fremste talsperson, shaman Davi Kopenawa. Som del av konserten vil publikum få høre lydopptak av naturen blandes med ensemblets musisering i kirkerommet.¨

"Alle i ensemblet er sterke improvisatører, noe som vil prege måten musikken veksler mellom Holes notebilder, lydopptak og spontane øyeblikk."

Sigurd Hole 1 photo by I J Biermann

Sigurd Hole henter også inspirasjon fra sitt eget arbeid. Kontrabassisten, som har notert seg for utallige fruktbare samarbeid på den norske musikkscenen i en årrekke, har de siste årene gitt ut to bemerkelsesverdige og kritikerroste soloalbum. På albumene Elvesang og Lys/Mørke støter vi på kontrabassens soniske muligheter i møte med svært distinkte rom. Hole har drømt om å lage et ensemble som forlenger disse ideene i selskap med flere strykere. I tillegg kommer akkordeonist Frode Haltli, en av de fremste musikerne vi har i Norge når det kommer til nyopptråkne stier, og saksofonist Trygve Seim, som er en utvidelse i blåserretning og som lar Sigurd Hole leke med sin inspirasjon fra den japanske shakuhachi-fløytetradisjonen. Alle i ensemblet er sterke improvisatører, noe som vil prege måten musikken veksler mellom Holes notebilder, lydopptak og spontane øyeblikk. Når Sigurd Holes ensemble inntar Kulturkirken Jakob, blir det en musikkopplevelse som handler om rommene vi opplever lyd i. Hvordan de vedvarer, hvordan vi vender tilbake til dem, og hvor sårbare de også er.

Tanja RK 1

Musikere:

Trygve Seim - saksofoner
Frode Haltli - akkordeon
Håkon Aase - fiolin
Helga Myhr - hardingfele og vokal
Tanja Orning - cello
Sigurd Hole - kontrabass

Også anbefalt

Oslo World Web backgrounds 2023 large11
Vaart Nabolag2018 Refstad Lars Opstad 314 1

VårtNabolag på Ringsaker mottakssenter

Ringsaker mottakssenter

Søndag 11. juni

Starter 13.00

Oslo world news post14

Kulturytring 2023 Seminar

Musikk og aktivisme: Om samfunnet ikke endrer seg, vil musikken endre samfunnet. Vol. 1

Union Scene

Mandag 19. juni

Starter 13:30

Oslo world news post10

Oslo Pride

Oslo World & Skeiv verden på Pride

Oslo Pride Park

Fredag 30. juni

Starter 15:00

Por Fernando Young 1 fernandoyoung

Caetano Veloso - "Meu Coco Tour"

Oslo Konserthus

Søndag 01. oktober

Konsertstart 19.30

BVD19 1

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Lørdag 21. oktober

Starter 12.00

BVD19 1

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Søndag 22. oktober

Starter 12.00