Web backgrounds 5
The Thief of Bagdad 1
01.
nov

Beyond Music - Konsert

Stumfilmkonsert: Tyven fra Bagdad (Norge / Syria)

Sammen med Cinemateket har vi gleden av å invitere til en stumfilmkonsert med nykomponert musikk av Kjetil Schjander Luhr og Saleh Mahfoud.

Tyven fra Bagdad er et spektakulært stumfilmeventyr fra 1924, som henter inspirasjon fra flere av historiene i 1001 natt. Filmen er et interessant innblikk i det tidlige Hollywoods fascinasjon for det «eksotiske». Det fråtses i klassiske klisjeer, lånt eller stjålet fra arabisk kultur. Mer uvanlig for amerikansk film, og vel verdt å merke seg, er også en svært positiv framstilling av islam, i det Douglas Fairbanks’ ateistiske tyv gjennomgår en moralsk oppvåkning som setter eventyret i gang for alvor. I 1996 ble filmen innlemmet i Library of Congress’ samling av historisk, kulturell og estetisk betydningsfull film.

The Thief of Bagdad KJETIL SCHJANDER LUHR
Cinematekets mangeårige stumfilmmusiker Kjetil Schjander Luhr.

Kjetil Schjander Luhr har lenge hatt lyst til å lage musikk til Tyven fra Bagdad, men han hadde et ønske om å tilnærme seg filmen med en videre kulturell horisont enn den Hollywood kunne stille opp med på 1920-tallet. Dermed ble ideen født om en stumfilmkonsert som kunne bli en ekte forening av klassiske Hollywood-klisjeer på den ene siden, og autentisk arabisk musikk og dens egne klisjeer på den andre.

The Thief of Bagdad SALEH MAHFOUD
Multiinstrumentalist og komponist Saleh Mahfoud.

Luhr innså at han kunne altfor lite om arabisk musikktradisjon, og tok kontakt med Saleh Mahfoud, som siden han kom til Norge fra Syria i 2015 har vært en sentral figur i arbeidet med å løfte arabisk kultur og musikk fram på den norske musikkscenen, med en lang rekke prosjekter og ensembler, som Majãz, Oslo Orientalske Orkester og Solfrid Molland Ensemble.

Sammen har de laget en ny og humørfylt musikalsk drakt til denne klassiske stumfilmperlen, som kan glede og underholde et nytt publikum, 99 år etter at den først hadde premiere.

Også anbefalt

Web backgrounds 2
BVD19 1

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Lørdag 19. oktober

Starter 11.30

Small BVD 2020 Lars Opstad 732

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Søndag 20. oktober

Starter 11.30

MARISA MONTE 4 credito Leo Aversa

Åpningskonsert!

Marisa Monte

Oslo Konserthus

Mandag 28. oktober

Konsertstart 19.30

Egberto Gismonti 171019 28643 roberto cifarelli

Egberto Gismonti

Cosmopolite

Tirsdag 29. oktober

Konsertstart 19:00

01 Drexler liten

Jorge Drexler

Sentrum Scene

Tirsdag 29. oktober

Konsertstart 21.00

Momi Andreu Doz

Momi Maiga & Ibou Cissokho

Victoria Nasjonal Jazzscene

Torsdag 31. oktober

Konsertstart 18:00