Web backgrounds 4
Utopian Lullabies Oslo World2019 Fotograf 074
Web backgrounds 4
12.12.2019

Alexandra Archetti Stølen utnevnt til ridder av Den franske ordenen for kunst og litteratur

Alexandra Archetti Stølen, Festivalsjef ved Oslo World Festival, er utnevnt til ridder av Den franske ordenen for kunst og litteratur (Ordre National des Arts et des Lettres).

Hun blir tildelt utmerkelsen for hennes mangeårige innsats for å fremme fransk og franskspråklig musikk i Norge og resten av verden.

“Med sin internasjonale status i musikkverdenen og brede kunnskap om musikk har hun gitt både etablerte og mindre kjente franske og franskspråklige artister en fremtredende rolle i Oslo World Festivals programmer. De siste 10 årene har hun sterkt bidratt til å gjøre disse artistene, spesielt innen musikk fra alle verdens kanter. Hun har i mange år vært en verdifull og trofast samarbeidspartner for Institut français i Norge”, heter det i begrunnelsen.

Pierre-Mathieu Duhamel, Frankrikes ambassadør til Norge, vil på vegne av den franske kulturministeren overrekke utmerkelsen til Archetti under en seremoni 8. november 2019 kl. 16.30 i Den franske ambassadørboligen i Oslo.

Den franske ordenen for kunst og litteratur er den gjeveste utnevnelsen innen sin sjanger og tildeles personer som, i eller utenfor Frankrike, har utmerket seg med sitt kunstneriske virke eller ved sitt forfatterskap. Internasjonalt har personer som Leonardo DiCaprio og Patti Smith blitt tildelt ordenen, mens her i Norge føyer Alexandra seg inn i listen med blant annet Bentein Baardson og Lars Saabye Christiansen.

Alexandra Archetti Stølen sier selv at denne utnevnelsen er overraskende og rørende. Den kommer også rett i bakkant av en festival-utgave av Oslo World som har bydd på begeistrede publikum og varme ord fra en rekke kanter, inkludert mange sterke kritikker. I vår mottok Archetti også Oslo Bys Kunstnerpris, som ble utdelt på grunn av måten festivalen jobber for å gi bybefolkningen musikkopplevelser fra hele verden - og jobben den i tillegg gjør for lokalsamfunnet, gjennom tiltak som Barnas Verdensdager og Vårt Nabolag, som arrangerer minifestivaler i transittmottak.

Om Ordenen for kunst og litteratur:

L’Ordre des Arts et des Lettres er en fransk orden som tildeles av det franske kulturdepartementet for å belønne «de som har utmerket seg gjennom kreativitet innen kunst eller litteratur eller gjennom bidrag som har spredt fransk kunst og litteratur i verden». Den tildeles personer som, i eller utenfor Frankrike, har utmerket seg med sitt kunstneriske virke eller ved sitt forfatterskap. Den ble innstiftet 2. mai 1957. Den er inndelt i tre grader: kommandør (commandeur), offiser (officier), ridder (chevalier).

Flere nyheter

Web backgrounds 6