Web backgrounds 3
Samsaya 07 v2
Web backgrounds 3
08.02.2021

Norsk musikkbransje forplikter seg til balanse på scenene

Oslo World er Keychange sin hovedpartner i Norge. Denne uken markerer vi at 11 nye, norske organisasjoner og 3 ambassadører har blitt en del av bevegelsen.

I samarbeid med Oslo World og Balansekunst er Keychange stolte av å kunngjøre en utvidelse av programmet i Norge. Dette markeres med en norsk fokusuke, der Keychange, Balansekunst og Oslo World retter søkelyset mot norske samarbeidspartnerne og ambassadører, samt arrangerer et digitalt seminar om digitaliseringen av musikkbransjen.

11 nye organisasjoner har signert Keychanges forpliktelse om kjønnsbalanse, inkludert noen av landets mest innflytelsesrike festivaler: Cosmopolite, Festspillene i Bergen, Førdefestivalen, Kongsbergjazz, Melafestivalen, Miniøya, Moldejazz, Nasjonal jazzscene, Nordic Black Theatre, Norsk Jazzforum og Rabalderfestivalen. Løftet innebærer en målsetning om å oppnå 50% representasjon av kvinner og underrepresenterte kjønn. Se alle de norske Keychange-partnerne her.

Samtidig utnevnes de innflytelsesrike artistene Mari Boine, Samsaya og AURORA til norske Keychange-ambassadører.

“Å skape bevissthet, finne nye løsninger sammen og forplikte seg til en bedre balanse i musikkbransjen vil ikke bare gjøre det rikere i perspektiv, erfaring og kunnskap, det vil være mer innovativt og engasjerende. Interseksjonell likestilling krever at vi alle gjør jobben og blir klar over våre egne privilegier. Å kjenne mitt eget har gjort meg mer bevisst på hva jeg kan gjøre i mitt hjørne av verden. ”

Samsaya, Keychange-ambassadør

Gjennom den kommende uken kommer vi til å dele tips og statistikk knyttet til likestilling og mangfold i kulturlivet. Torsdag 11. februar, klokken 13.00 arrangerer Oslo World, i samarbeid med Keychange et digitalt panel om digitalisering og mangfold i musikkbransjen.

Har digitaliseringen skapt alternativer til de tradisjonelle portvoktere i musikkbransjen? Har internett gitt flere adgang til musikkindustrien? Baner digitaliseringen vei for likestilling og mangfold? Teknologien er bygget av mennesker, og vil dermed også kunne etterligne fordommene våre. Hvordan påvirker det musikere og musikkbransjen?

Stadig flere unge hip hop- og undergrunnsartister dukker opp i sosiale medier, men på tross av (hundre)tusenvis av likerklikk og store følgerskarer uteblir flere populære musikere fra radiolistene og musikkprisutdelingene. Står smaksdommerne i det tradisjonelle media i veien for nye musikalske uttrykk og mangfoldet som finnes blant unge på internett?

Anja Nylund Hagen (PhD), Marius Solberg (YLTV), Sandra Chika Dole (artist) og Kathrine Synnes Finnskog (Music Norway) diskuterer hvilke konsekvenser digitalisering har for likestilling og mangfold i musikkbransjen.

“For Oslo World er det å se etter størst mulig mangfold, enten vi snakker om kjønn, sjanger eller opphav, festivalens kjerne. Vår jobb er på mange måter bidra til utjevning av landskapet og å utvide hva både publikum og artister tenker er mulig. På lang sikt er økt mangfold på scenen en investering i et større, mer variert publikum og et større tilfang av interessante artister. Selv om Oslo World har jobbet for økt balanse siden starten, kan vi ikke endre det store bildet på egen hånd. Det er grunnen til at vi er partnerfestival for Keychange."

Alexandra Archetti Stølen, festivalsjef

Keychange er en kampanje for økt balanse i musikkbransjen som hvert år investerer i nytt talent gjennom et deltakerprogram, samtidig som de oppfordrer festivaler, konferanser og musikkinstitusjoner til å undertegne et løfte om å inkludere minst 50% kvinner og underrepresenterte kjønn i programmeringen sin. Listen over deltakere inkluderer 40 ulike land og over 400 organisasjoner. Den fulle listen kan leses her. Oslo World er norsk partnerfestival for organisasjonen og har oppnådd 50% representasjon for kvinner og kjønnsminoriteter i sine program de siste tre årene.

Keychange er ledet av Reeperbahn Festival, PRS Foundation og Musikcentrum Öst, støttet av Creative Europe programme of the European Union, og gjort i partnerskap med Tallinn Music Week, Iceland Airwaves, BIME, Oslo World, Linecheck/Music Innovation Hub, Ireland Music Week, SACEM, Liverpool Sound City, Way Out West, Spring Break, MAMA, Mutek og Breakout West.

I Norge er arbeidet støttet av Talent Norge and Norsk Tipping.

Lytt til de norske Keychange-artistene på Spotify her og på SoundCloud her.

Se panelsamtalen om digitalisering og mangfold på Keychange sin Facebookside her.

Flere nyheter

Web backgrounds 2