Oslo World på Hærverk!
Konserter og klubbkvelder på en av Oslos mest aktive scener.
Kafé Hærverk er et kulturelt veikryss Oslo (og verden, for den saks skyld) ikke visste at det manglet før den lille baren og scenen dukket opp i Hausmanns gate for noen år siden. Helt fra starten i 2017 har stedet kokt av aktivitet, og vært en scene og bar der musikk og mennesker virkelig møtes - friimpro og jazz i det ene øyeblikket, folkemusikk i det neste, steppdans, punk, psykedelia, ragaer, prog og ikke minst techno på lørdager. En typisk Hærverk-kveld kan starte med en akustisk konsert med munnharpe og hardingfeler, og snike seg umerkelig over til fullt dansegulv og yrende bakgård. Det er et sted der du kan støte på all slags folk, på tvers av kulturelle klasseskiller, landegrenser og alder. Det føles helt riktig for oss å endelig få være der for første gang under festivalen - særlig siden temaet i år er rebeller.
Navnet på stedet er lånt fra Tom Kristensens kultroman Hærverk fra 1930, som handler om en litteraturkritiker som bestemmer seg for å vende seg bort fra en støyende, polarisert samtid og drikke seg i hjel på bar med gardinene trekt ned. Riktig så galt er det ikke fatt, men ønsket om å skape seg et bohemia, trygt for alle, men der kunsten og praten følger helt andre regler, sitter i mursteinsveggene. Stedet er ett av få tydelige eksempler vi har på genuin motkultur i Oslos kultur- og uteliv i dag. Sammen har Oslo World og Kafé Hærverk booket fire kvelder, fra torsdag til søndag, som representerer spennet og stemninga, både på festival og stedet godt: Norsk folkemusikk, etiopiske og gambiske kultmusikere, dansk-kurdisk og libanesisk-syrisk fusion, alt sammen avløst av et knippe fantastiske dj-er.
21.00: SOFANYAMA
Den gambiske gitarvirtuosen Sankung Jobarteh er vokst opp i den vestafrikanske griot-tradisjonen og har vært en ledende utøver og formidler av den moderne gambiske musikkretningen Afro-Manding. Siden 80-tallet har han turnert med flere utgaver av Sofanyama, som er blitt Jobartehs livsverk og er dedikert til hans egen låtskriving i møtet mellom vest-afrikansk tradisjonsmusikk og moderne vestlig pop og rock.
kl.22.30 - DJ NEFERTITI
Under navnet DJ Nefertiti har Idil Husseindottir brakt afrohouse, kwaito, highlife og kizomba til både Hærverk og Oslo World, så vel som The Villa, Internasjonalen, Turkish Delight og Jæger.
22.30: BEDOUIN BURGER (SYRIA / LEBANON)
Bedouin Burger består av Zeid Hamdan, en sentral skikkelse på den libanesiske indie-scenen, og den fantastiske syriske sangeren Lynn Adib. De ga ut sine første singler i fjor - en slående miks av arabisk pop og poesi, bedouin-musikk, vintage synther og trommemaskiner og akustiske opptak.
21.00: DJ RAMY
Ramy Gharem er en av Hærverks sentrale medarbeidere og en strålende dj som både begynner og avslutter denne fredagen.
20:00: AySay (Kurdistan/Danmark)
Luna Ersahin i den unge og bejublede trioen AySay spiller saz og synger på dansk, kurdisk og tyrkisk. Bandet blander elektronisk og akustisk perkusjon, og drar veksler på inspirasjonskilder som strekker seg fra det danske folktronikabandet Sorten Muld til Altin Gün, som de også er invitert til å spille et kort oppvarmingssett for under denne festivalen.
22:00: REOLÔ
Reolô består av Anders Røine, Hans Kjorstad, Rasmus Kjorstad og Hans Hulbækmo, fire svært sentrale musikere i den norske samrøren mellom jazz, folkemusikk og fanden og hans oldemor nå for tiden. Debutalbumet Andre Sida, byr på friimpro, punk, skrudd, psykedelisk folkrock og mye mer. Det samme spår vi når bandet kommer til Hærverk, en scene alle disse musikerne har vært med på å prege de siste årene.
23:30: KLUBB: HELENE RICHARD & RUNE LINDBÆK
Helene Richard er en eklektisk DJ og platesamler fra Oslo. Hun har spilt de fleste stedene i byen; de senere årene også på klubber og festivaler utenlands som Camp Cosmic, Zone Disco Autonome og svenske Skogsfesten.
Rune Lindbæk er godt kjent fra Oslos uteliv som resident på legendariske Klubb Kebabb (Headon) og Undertonar (Nomaden). I tillegg har han hatt DJ-oppdrag i 29 land (fra Tromsø til Ibiza og fra New York til Moskva). Han har også gitt ut musikk sammen med Idjut Boys, Lindstrøm, Röyksopp og Bjørn Torske.
Etter konserten med Ayom på Nasjonal Jazzscene, fortsetter Oslo World festivalens siste festdag på Hærverk med DJ Mitmitta! DJ-settene til Mitmitta inneholder musikk fra Etiopia, Eritrea, Sudan, Sør-Sudan, Djibouti, Tanzania og Somalia. Vemund Brune Hareide, mannen bak DJ-navnet, har bodd i Etiopia i over ti år. Han har drevet en kasettbutikk, Mitmitta Muzika, i Addis Abeba i tillegg til hyppig festarrangering og DJ-ing i Europa og USA. I løpet av den tiden har han samlet rundt 95% av alle utgivelser produsert i Eritrea og Etiopia mellom 1969-77, han har gjenutgitt musikk fra regionen på labelet Mitmitta Muzika, og gjort et enestående arkivarbeid som snart munner ut i en nettside. Settene han spiller er en endeløs rekke overraskelser, et utall forskjellige musikalske uttrykk fra 60-tallet til 90-tallet, fra spolebånd, kassetter og LP-plater.
Avslutningsfesten er gratis!