Web backgrounds 1
Stella gismonti
Web backgrounds 1
19.02.2024

Egberto Gismonti og Stella & the Longos til Oslo World!

Grenseløs brasiliansk mester og kjærlighet og stjeling på dansegulvet

Legendariske Egberto Gismonti er et sjeldent talent. Gjennom karrieren har han kombinert brasilianske musikktradisjoner med moderne klassisk musikk og samtidsjazz. Han er en strålende improvisatør som har jobbet med noen av vår tids største jazzmusikere, som Charlie Haden og de norske storhetene Jan Garbarek og Arild Andersen. Gismonti er en virtuos utøver på både piano og forskjellige typer gitarer, og hans bemerkelsesverdige følelse for instrumentenes rekkevidde og muligheter har gjort ham til en publikumsfavoritt over hele verden de siste fem tiårene.

Gismonti ble født inn i en musikalsk familie i 1947. Etter å ha studert piano plukket han opp gitaren i tenårene. Senere flyttet han til Paris hvor han studerte komposisjon under de store mesterne Jean Barraqué (1928-1973), en disippel av Anton Webern, og Nadia Boulanger (1887-1979), som hadde samarbeidet med Igor Stravinskij. Han ble inspirert av den brasilianske mesteren Heitor Villa-Lobos, og hans møte med urbefolkningen i Amazonas regnskog formet musikksynet hans. I 1977 kom ECM-debuten Dança das Cabeças, som etablerte ham som en av de ledende artistene på det legendariske plateselskapet. Han har fortsatt å søke nye uttrykk gjennom hele karrieren og i år er Oslo World stolte av å ønske en grenseløs brasiliansk mester velkommen til festivalen.

Buy tickets for all the concerts at Oslo World here!

Det sensuelle livefenomenet Stella & the Longos dyrker zouk og boogie fra 1980-tallet, sett gjennom brillene til Paris-undergrunnen. Grunnleggerne Stella Zekri & Ed Longo deler en felles lidenskap for gamle plater. De møtte hverandre i Berlin, hvor begge hang på samme typen steder og gikk på samme konserter. De er ivrige DJ-samlere begge to, som har lett like mye i platehyllene som på dansegulvene for inspirasjon. Noe skjedde da de møttes, og etter noen studioøkter bestemte de seg for å lage et album.

Détends-Toi ble formet av deres felles kjærlighet til de franske multikulturelle produksjonene på 80-tallet – men de hadde også et dypt ønske om å gjøre noe nytt, å leke med lydene de fant. Albumet ble gitt ut sommeren 2022 på det nye Cosmic Romance Records-etiketten, som ble etablert av bandmedlemmene. Etter det vellykkede slippet turnerte Stella & The Longos Europa. Konsertene deres byr på en selvsikker detaljrikdom - de leker med yndlingssjangrene sine, uten frykt for å sette sitt eget preg på musikken. Livespetakkelet til den DJ-ledede napolitanske gruppen Nu Genea, som nylig besøkte Oslo World, kan være en passende sammenligning – men når Stella & The Longos inntar scenen, skaper de sin helt egen verden.

Kjøp billetter til alle konsertene på Oslo World her!

Flere nyheter

Web backgrounds 6