Web backgrounds 6
FACEBOOK EVENT Opening
Utsolgt
27.
okt

Opening Concert

Solidaritetskonsert for Beirut

  • Rockefeller
  • Dørene: 19:00
  • Konsert: 20:00
  • Pris: 350,- + bill.avg.

Beirut er kjent for å være en vital og mangfoldig by, full av skaperkraft. Nå ligger store deler av byens kreative sentrum i ruiner.

Årets åpningskonsert knyttes opp til Oslo Worlds innsamlingsaksjon til inntekt for musikklivet i Beirut, som vil få en gjennomgående plass i årets program. Vi kan ikke invitere musikere, kolleger og venner fra Beirut til årets festival, av åpenbare grunner. I stedet samles musikere med bakgrunn fra Beirut og nærområdene, musikere som har knyttet bånd til denne helt spesielle byen, velkjente norske artister og KORK, om en helt spesiell konsert i solidaritet med Beirut. Det er særlig ærefullt at noen av Libanons mest kjente artister deltar fra Paris.

Frida Ånnevik Oslo World

Lineup

Frida Ånnevik
Moddi
Majãz
Trygve Seim
Frode Haltli
KORK
Unge Beirut
Inger Hannisdal
Oddrun Lilja
Fra Paris: Yasmine Hamdan, Bachar Mar-Khalifé og Haïg Sarikouyoumdjian.

Yasmine Hamdan

Yasmine Hamdan er en av Libanons og Midtøstens mest elskede soloartister. Hun utgjorde den ene halvdelen av Soap Kills, et av landets første store indieband, og har siden hatt en solokarriere som vanskelig lar seg kategorisere, men som også nettopp derfor har gjort henne til et undergrunnsikon. Hun ble født ett år etter at borgerkrigen i Libanon brøt ut, og har siden bodd i Frankrike, Kuwait, Abu Dhabi og Hellas i tillegg til hjemlandet. Det preger musikken hennes, som både inneholder utenfraperspektiver og innflytelser fra den globale popscenen, men også dyp lek med arabiske musikktradisjoner. Siden Yasmine Hamdan ikke kan reise til Oslo for å delta på konserten, er hun en del av solidaritetskonserten vi arrangerer i samarbeid med Theatre de La Ville i Paris. Opptak derfra flettes inn i åpningskonserten på Rockefeller.

02 Yasmine Hamdan by Flavien Prioreau hires

Bachar Mar-Khalifé

Bachar Mar-Khalifé er en fransk-libanesisk pianist. Han er sønn av Marcel Khalifé, en av Libanons store oudspillere. Under borgerkrigen, da Bachar var seks år gammel, ble de nødt til å flykte fra hjemlandet til Paris. Der vokste Bachar Mar-Khalifé opp med en musikalsk diett som besto av arabisk musikk, moderne klassisk musikk, de første bølgene av franskspråklig hip hop og så videre. Åpenheten mellom uttrykk er noe som fremdeles preger musikken hans, som har funnet publikum mange steder, men bærer minnene fra hjemlandet med seg. Siden Bachar Mar-Khalifé ikke kan reise til Oslo for å delta på konserten, er han en del av solidaritetskonserten vi arrangerer i samarbeid med Theatre de La Ville i Paris. Opptak derfra flettes inn i åpningskonserten på Rockefeller.

Bachar Mar-Khalifé

Moddi

Pål Moddi Knutsen har de siste femten årene vokst fram som en markant ny politisk visesanger. Det er et engasjement som blant annet har omfattet prosjektet Unsongs, der han fremførte sensurerte sanger fra 12 forskjellige land. I 2017 ga han ut en bok hvor han beskrev prosessen rundt dette albumet, hvor han blant annet skildret flere forsøk på å sensur, både fra russiske og libanesiske myndigheter, i tillegg til BBC. Motstanden fra libanesiske myndigheter handlet om tonesettingen av “Oh My Father, I Am Joseph”, et dikt skrevet av den palestinske poeten Mahmoud Darwish. Marcel Khalife er blitt anklaget for blasfemi for å ha fremført samme dikt. Moddi har tidligere besøkt Beirut og snakket med Khalife om denne fremføringen.

Moddi Oslo World

Frida Ånnevik

Frida Ånneviks stemme og særegne håndlag med det norske språk er blitt allemannseie, både gjennom deltagelse i “Hver gang vi møtes” og en lang rekke album, både under eget navn og i samarbeid med In the Country. Hun har vært en sentral artist når båndene mellom norsk visesang og jazz atter en gang er blitt tettere de siste ti årene, og i tillegg til minneverdig originalmateriale er hun en karakteristisk gjendikter og låttolker. Underveis har hun blant annet mottatt fire spellemannpriser og Prøysenprisen i 2015.

9 V0 A0880m

Trygve Seim

Trygve Seim er en av sin generasjons mest markante saksofonister, som siden nittitallet har trivdes i alt fra fritt improviserende og humoristisk lek med kult-kvartetten The Source, deltagelse på over 20 plater på ECM, blant annet med sitt eget ensemble og dypt melodiske samarbeid med artister som Sinikka Langeland, Manu Katché og Jai Shankar. Seims musikk har ofte strekt seg mot den arabiske verden, blant annet i prosjektet Rumi Songs hvor han komponerte musikk til poesi av den persiske mystikeren Jelaluddin Rumi, og han opptrådde på den første Beirut & Beyond noensinne, sammen med Frode Haltli.

Trygve Seim photo by Antonio Armentano www antarm org

Frode Haltli

Akkordeonist Frode Haltli har bygd broer mellom samtidsmusikk, folkemusikk og andre grensestrøk både som soloartist og som del av trioen - og institusjonen - POING, i det som begynner å minne om en mannsalder. De siste par årene har han også gjort stor lykke med bandet Avant Folk, som samler folkemusikere, samtidsmusikere og jazzmusikere rundt dype melodier og stemninger, med én fot i norske tradisjoner og blikket vendt mot verden. Haltli opptrådde, sammen med Trygve Seim, på den første Beirut & Beyond noensinne.

Frode Haltli Oslo World

Unge Beirut

Elias Tchaba, kjent under artistnavnet Unge Beirut, kom fra Beirut til Vennesla da han var 7 år gammel. Den norsk-libanesiske rapperen debuterte med “Bønn for Enemies” i 2017 og da debutalbumet Hevnen er søt, men jeg tilgir deg kom i 2018, ble han belønnet med en Spellemann-nominasjon. Engasjementet for byen han har lånt artistnavnet sitt fra består. I etterkant av den store eksplosjonen holdt han en konsert til inntekt for nødarbeid i Libanon. Første låt ut i den konserten var den nye låta “Libanon brenner”.

Unge Beirut Oslo World

Inger Hannisdal

Inger Hannisdal er en allsidig fiolinist og multiinstrumentalist som studerte arabisk musikk ved Université Antonine i Libanon. Der var hun medlem i Assa’aleek, en populær syrisk folkemusikkgruppe, samt diverse qudud halebiyeh- og muwashahat al andulusie-ensembler. I tillegg til fiolin kan hun høres på instrumenter som rababa, kemenche og ribab. Hun har også studert Midtøsten- og Middelhavsstudier ved Sciences Po i Paris.

Inger hannisdal bilde

Haïg Sarikouyoumdjian

Haïg Sarikouyoumdjian og startet å spille treblåsinstrumentet duduk da han var tretten år gammel. Gjennom en rekke reiser til Armenia, hvor han har studert med flere mestere, er han blitt en av de store utøverne av instumentet. På åpningskonserten bidrar Sarikouyoumdjian gjennom videoopptak, fra Theatre De La Ville, i Paris.

Photo haig

Majaz

De siste årene har Saleh Mahfoud fra Syria og Rola Bakheet fra Palestina stått for noe helt nytt på Oslos musikkscene gjennom bandet Majaz. De debuterte med albumet Skjønnhet Utenfra, som ble til i samarbeid med Håkon Kornstad og Knut Reiersrud, og har spilt en rekke konserter med alt fra rendyrkede dabke-kvelder - band som spilte denne typen dansemusikk var sårt savnet i byen - og fremføringer hvor de melodiske og atmosfæriske sidene av musikken til Majaz kommer tydeligere frem.


Majaz Oslo World

Også anbefalt

Web backgrounds 7
BVD19 1

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Lørdag 19. oktober

Starter 11.30

Small BVD 2020 Lars Opstad 732

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Søndag 20. oktober

Starter 11.30

MARISA MONTE 4 credito Leo Aversa

Åpningskonsert!

Marisa Monte

Oslo Konserthus

Mandag 28. oktober

Konsertstart 19.30

Egberto Gismonti 171019 28643 roberto cifarelli

Egberto Gismonti

Cosmopolite

Tirsdag 29. oktober

Konsertstart 19:00

01 Drexler liten

Jorge Drexler

Sentrum Scene

Tirsdag 29. oktober

Konsertstart 21.00

Momi Andreu Doz

Momi Maiga & Ibou Cissokho

Victoria Nasjonal Jazzscene

Torsdag 31. oktober

Konsertstart 18:00