Web backgrounds 2
Mariza-Miguel Angelo-crop
05.
nov

Konsert

Mariza (Portugal)

  • Sentrum Scene
  • Dørene: 18.30
  • Konsert: 20.00
  • Pris: 600,- / 480,- + avgifter

Den største nålevende fadosangeren.

Helt siden hun debuterte for over tjue år siden, har statusen til Mariza vokst fra å være yndlingen til en liten krets av musikkelskere fra Lisboa, til den udiskutable posisjonen hun nyter i dag som den største nålevende fadosangeren.

I 1999 døde Amália Rodrigues, det aller største ikonet innenfor fado. I sorgen som fulgte, opplevde fadomusikken en bemerkelsesverdig gjenoppblomstring i Portugal. Mariza, som ble født av en portugisisk far og en mor fra Mosambik og som flyttet til Lisboa da hun var liten, var en av artistene som fremførte dyptfølte hyllester til Amália. Da debuten Fado em Mim ble sluppet i 2001, solgte den 100.000 eksemplarer - et helt enestående tall for et fado-album på den tiden. Hennes livlige stemme og personlige stil skinte gjennom, selv mens hun sang materiale som var uløselig knyttet til et nasjonalt ikon.

Flere album har fulgt, som Fado Curvo i 2003, Terra i 2008 og Mundo, som nådde dobbel platinastatus i Portugal i 2015. På hvert eneste av dem møter vi en artist med økende selvtillit og dynamisk rekkevidde som sanger, og som beveger seg uanstrengt fra øm hvisking til kraftige klimaks. De viser også en fadista som er villig til å flytte sjangeren fremover, samtidig som hun viser omsorg for musikkens dype røtter.

MARIZA 10 MAR6215 web
Mariza - Foto: Miguel Angelo

Suksessen hennes er bemerkelsesverdig. Mariza har jobbet med stjerner som Gilberto Gil, Cesária Évora og Sting. Hun har mottatt fem latinske Grammy-nominasjoner. Hun har fremført utsolgte show på noen av de største spillestedene over hele verden, inkludert Carnegie Hall og Royal Albert Hall. I 2018 prydet Mariza scenen ved åpningen av Eurovision Song Contest, som regnes som et unikt øyeblikk i historien til portugisisk musikk.

I 2004 nominerte ordføreren i Lisboa Mariza som ambassadør da fadoen ble nominert til UNESCOs immaterielle verdensarvliste. Hun har kort sagt blitt en av de viktigste tradisjonsbærerne innen musikken sin. Det er kanskje på sin plass at hun på hennes siste album fra 2020, Mariza canta Amália, vender tilbake til Amália Rodriguez, og kommer med nye og modnet perspektiver på sin legendariske musikalske stammor. Det føles ikke så mye som en hyllest, som et møte mellom to likeverdige musikalske skikkelser.

Nuno Ribeiro, Calema & Mariza - Maria Joana

Mariza har kun besøkt Oslo World en gang tidligere, da hun avsluttet festivalen i 2008. Det var derfor på høy tid å invitere henne tilbake til oss. Søndag 5. november spiller hun festivalens siste konsert på Sentrum Scene, det perfekte punktumet for vårt 30-årsjubileum.

Les mer

Web backgrounds 3

Også anbefalt

Web backgrounds 3
Desire Marea by Tatenda Chidora 1 stort

Oslo World på Oslo Pride

Oslo Pride Park

Fredag 28. juni

Konsertstart 17.00

BVD19 1

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Lørdag 19. oktober

Starter 11.30

Small BVD 2020 Lars Opstad 732

For barn

Barnas verdensdager Oslo

Grønland kulturstasjon og Asylet

Søndag 20. oktober

Starter 11.30

MARISA MONTE 4 credito Leo Aversa

Åpningskonsert!

Marisa Monte - Få billetter igjen!

Oslo Konserthus

Mandag 28. oktober

Konsertstart 19.30

Egberto Gismonti 171019 28643 roberto cifarelli

Egberto Gismonti

Cosmopolite

Tirsdag 29. oktober

Konsertstart 19:00

01 Drexler liten

Jorge Drexler

Sentrum Scene

Tirsdag 29. oktober

Konsertstart 21.00