Web backgrounds 6
Fatoumata Diawara Oslo World2018 Lars Opstad 273
Web backgrounds 6
28.08.2020

Årets tema: Solidaritet

Vi står midt oppi en global pandemi og hele verden er nødt til å hanskes med de ulike følgene av Covid-19. Årets tema for Oslo World blir derfor solidaritet.

For hver eneste festival velger Oslo World et tema for å gi både musikalske bookinger og det utenommusikalske arbeidet en felles retning. Temaene er gjerne brede, og hvert år vil det også finnes ting med både løs og tett tilknytning på festivalens program. Men det er et nyttig verktøy, både utad for å si noe om hva festivalen ønsker å formidle, og innad, for å gi arbeidet vårt gjennom året en viss fasong.

Men det er ikke alltid man kan velge hva arbeidet skal dreie seg om. I og med at vi er en festival med bookinger fra hele verden, og at vi er en festival som søker oss til brennpunktet mellom kunstneriske og politiske ytringer, er vi vant med at omverdenen også melder seg inn i programarbeidet på ventede og uventede vis. Konserter kanselleres fordi artisten ønsker å returnere til hjemlandet for å delta i store demonstrasjoner. Uroligheter bryter ut i partnerland.

"Vi er en festival med bookinger fra hele verden. I år er noe annet – vi står midt oppi en global pandemi og hele verden er nødt til å hanskes med de ulike følgene av Covid-19."

I år har omverdenen meldt seg på, og meldt seg ut, på en måte vi ikke har opplevd tidligere som festival. Hele verden er nødt til å hanskes med de ulike følgene av pandemien. Så godt som alle sektorer kjenner følger, store og små. Festival- og konsertverdenen er intet unntak, tvert imot - det ble tidlig åpenbart at konsekvensene for oss som lever av å samle mange mennesker til sosiale sammenkomster, og som i tillegg er avhengig av at musikere kan reise rundt, er i en utsatt og uforutsigbar posisjon. På ingen måte alene - men den forjettede “normaltilstanden” er ganske langt unna for oss - kanskje lengre enn for mange andre aspekter av dagliglivet.

Så på sett og vis er dette et år hvor vi ikke egentlig står fritt til å “velge tema”, dette er tvert imot et år hvor vi kjenner på hvor privilegerte vi har vært frem til nå, når vi hvert eneste år har kunnet gjøre et nytt forsøk på å skape en helhet vi er fornøyde med, et ukeslangt fellesskap som folk har hatt glede av å ta del i. Hva enn vi egentlig velger som tema, vil festivalen for alltid ha overskriften “Covid-19”, eller kanskje til og med “2020”.

Samtidig lærer vi ting hver eneste dag nå, om hvordan dette viruset ikke bare er noe som skjer med oss, men også synliggjør valgene våre. Vi velger ulike måter å reagere som medmennesker - små og store solidaritetsaksjoner dukker opp, enkeltmennesker og arbeidsplasser finner ulike måter å forsøke å tette hullene i sikkerhetsnettet som denne krisen åpenbarer.

Oslo world

"Å føle deg som en del av et fellesskap, å oppleve noe nytt, kan endre synet ditt på hva som er mulig."

Årets tema for Oslo World er solidaritet, simpelthen fordi det er nødt til å være et nøkkelord i måten vi og samfunnet beveger oss videre fra dette punktet på. Omverdenen har alltid funnet måter å prege Oslo World-avviklingen. Hvert år har vi jobbet med artister og miljøer fra urolige deler av verden. Men 2020 er blitt et år hvor vi har måttet forvente det uventede konstant, og som styrepinne og årets tema har vi valgt SOLIDARITET. Solidaritet med våre internasjonale kolleger og solidaritet med de lokale musikerkreftene og scenene - som vi kommer til å ta flittig i bruk også i år. Vi har, som de fleste andre, vært nødt til å tenke både fysisk og digitalt - på forsommeren satte vi i gang Map the World-prosjektet som kartla en festivalverden i krise, og i forlengelsen av det kommer en rekke aktører fra verden rundt til å være en del av årets program, fra der de er.

Høstens tragiske hendelser i Beirut, hvor vi i en årrekke har vært med og arrangert festivalen Beirut & Beyond, vil også prege festivalen, fra start til slutt, og arbeidet vårt fremover.

Kan hende dukker det opp andre hindre enn de vi sitter og ser på nå, like før festivalen. Sånn har det blitt. Men vi jobber mot målet om at Oslo World i år skal bli en hendelse både det lokale og det internasjonale musikklivet skal kunne dra nytte av.

Her kan du bidra til vårt solidaritetsfond for Beiruts musikkliv!

Her kan du utforske årets festivalprogram og kjøpe billetter til konserter!

Flere nyheter

Web backgrounds 6