Web backgrounds 6
Oslo WORLD BEIRUT FACEBOOK V2
Web backgrounds 6
01.10.2020

Solidaritetsfond for Beiruts musikkliv

Slik kan du bidra!

I samarbeid med Beirut & Beyond, Tunefork Studios og Theatre de La Ville, har Oslo World opprettet et solidaritetsfond for Beiruts musikkliv. Midlene som samles inn vil gå til å bestille ny musikk og finansiere fremføring, innspilling, formgivning og distribusjon av musikken. Les mer om fondet og bidra her!

Det tok 15 år med borgerkrig fram til 1990 å legge byen i ruiner og det tok 15 år å gjenoppbygge den. Beiruts befolkning har måttet tåle krig, terror, politisk inkompetanse og korrupsjon, gang på gang har byen overlevd. Den har forblitt et vitalt kulturelt senter i et område hvor problemene, både innenfra og utenfra, har stått i kø. Det kan godt hende at den store eksplosjonen i byens havneområde 4. august i år, som tok livet av minst 190 mennesker og gjorde 300.000 mennesker hjemløse, i tillegg til å legge store deler av bykjernen i grus, gjør ting helt annerledes. Landet er i økonomisk krise, i politisk krise, og Covid-19 gjør gjenreisningsarbeidet i etterkant av denne tragiske katastrofen til en bortimot umulig oppgave.

Å snakke om byens kulturliv akkurat nå er til dels prematurt. Hjelp, både akutt nødhjelp og langsiktig økonomisk hjelp fra andre nasjoner er det som trengs, men på sikt stiller det seg annerledes, og Oslo World føler et spesielt ansvar. I 2013 var vi med på å grunnlegge Beirut & Beyond International Music Festival. Festivalen tok utgangspunkt i den kunstneriske oppblomstringen i etterdønningene av den arabiske våren, og målet var å skape større synlighet rundt kulturscenen i Libanons hovedstad. I disse årene har området vært hardt rammet av krigen i Syria, av den påfølgende flyktningkrisen og den generelle politiske og økonomiske uroen. Men Beirut har forblitt seg selv, vital, mangfoldig, full av skaperkraft. Å vise frem møter mellom nyskapende ideer og eldgammel by-kultur, som det simpelthen ikke finnes så mange steder i verden som kan være åsted for på samme måte, ble en viktigere og viktigere oppgave. Ikke uten hindre - i 2015 var vi, i samråd med våre libanesiske samarbeidspartnere, nødt til å avlyse det årets Beirut & Beyond grunnet uro og manglende mulighet til å ivareta sikkerheten på skikkelig vis. Men det var aldri tvil om at festivalen skulle fortsette. Vi var blitt for glade i byen og i menneskene. Det var for viktig, for mye bra som skjedde der.

Det har ikke endret seg etter starten av august. Det vil ta lang tid å komme seg på fote igjen, det vil ennå ta tid før arbeidet i det hele tatt kan starte for store deler av kulturlivet. Men etter hvert vil behovet for hjelp også her være til stede, og for Oslo World er det viktig å signalisere tydelig at vi er der også i 2021, 2022, 2023 og så videre. At vi ønsker å gjøre stabiliteten og tryggheten vi nyter godt av her i Norge så nyttig som mulig for byens kulturliv.

Årets Oslo World vil bli preget av det, selve åpningskonserten vil blant annet være en solidaritetskonsert for Beirut. Vi etablerer et fond rettet inn mot å skape aktivitet på byens musikkscene. I tiden frem mot festivalen, og under den, vil publikum få muligheten til å bidra til denne pengestøtten gjennom denne Bidra-kampanjen. Det skjer i samarbeid med Tunefork studios i Beirut, som allerede har satt i gang Beirut Musicians Fund, Theatre de La Ville og Beirut & Beyond International Music Festival. Pengene vil uavkortet gå til byens musikkliv. For å skape aktivitet, har fondet sett seg ut fire formål:

Nyskapning: En jury bestående av lokale og internasjonale medlemmer vil bestille ny musikk fra musikere og produsenter. Utover forutsetningen om at det er er nytt materiale, står disse utøverne helt fritt til å lage det de vil.

Produksjon: En del av midlene fra kampanjen vil gå til produksjon av denne musikken. Beirut & Beyond og Tunefork kommer til å lage en liste over lydteknikere og studioer som er basert i Libanon som artistene kan velge fra for å spille inn og mikse arbeidet.

Distribusjon: I samarbeid med plateselskap vil de ferdige arbeidene vil bli sluppet digitalt på streamingplattformer. Lokale grafiske designere og promoarbeidere vil bli hyret inn for å jobbe med utforming og distribusjon. Beirut & Beyond har også gått inn i et samarbeid med Sacem, for å sikre artistenes rettigheter til musikken som gis ut.

Livefremføring: En andel av støtten vil gå til musikkscenene, som har vært uten aktivitet siden februar 2020. Planen er et konsertprogram som starter opp i januar 2021, og som booker lokale artister.

Juryen vil bestå av Racha Salah (kulturkonsulent), Tarek Yamani (komponist og musiker), Lara Khoury (konsulent MENA), Yasmine Hamdan (artist), Khyam Allami (komponist og artist) og Alexandra Archetti Stølen (festivalsjef, Oslo World).

Det nyetablerte fondet er ikke den eneste måten Beirut vil prege årets Oslo World på. Valget av solidaritet som årets tema for festivalen gjør det naturlig å vie ekstra oppmerksomhet til denne kulturen under festivalen - selv om fysiske besøk åpenbart ikke er aktuelt for øyeblikket. Men vi kommer ikke bare til å be om folks hjelp med å hjelpe byens musikkscene, som kulturformidlere er jobben vår i like stor grad å vise frem at byens kulturliv er noe å ta vare på. I en situasjon hvor det meste ser håpløst ut, er i det minste dét en takknemlig oppgave.

Les mer om fondet og bidra her!

Årets åpningskonsert er en solidaritetskonsert for Beirut. Les mer her!

Flere nyheter

Web backgrounds 3