Web backgrounds 7
Oslo World news image 2 copy
Web backgrounds 7
28.03.2022

Youssou N'Dour og Fatoumata Diawara til Oslo World!

Fatoumata Diawara blir den første kvinnen fra det afrikanske kontinent til å spille konsert i Den Norske Opera. For aller første gang gjester den senegalesiske legenden Youssou N'Dour Oslo World.

Oslo World er stolte over å invitere Fatoumata Diawara tilbake til festivalen. Hun har spilt her før en rekke ganger, sist i 2018 på Cosmopolite. Men hun har aldri stått på hovedscenen i Den Norske Opera og Ballett i Bjørvika. Hun blir faktisk den første kvinnen fra det afrikanske kontinent som spiller konsert der noen sinne.

Det er mange måter å se Fatoumata på. Som en foregangskvinne som både retter søkelyset mot kvinners vilkår, og som med stolthet og selvkritikk øker bevissthet rundt tilstanden i hennes store hjemland, Mali. En elektrisk scenepersonlighet, som også er i stand til å by på intime og subtile musikalske øyeblikk. En vaskekte gitarvirtuos og en sanger av sjelden tapning. Hun har koret for Oumou Sangaré (blant annet på Oslo World) og hun har samarbeidet med artister som Bobby Womack og Damon Albarn. Når hun kommer til Oslo denne gangen, er det med konsertpremieren på det nye prosjektet “Maliba”.

Les mer om prosjektet og kjøp billetter her.

For aller første gang kommer endelig Yossou N’Dour til Oslo World. Det er på tide. Den senegalesiske artisten er en av de aller største artistene fra hjemlandet sitt, og har de siste 30 årene vært en av de mest gjenkjennelige afrikanske artistene på den internasjonale popscenen overhodet.

Han er vokst opp med tett tilknytning til griot-slekt gjennom morssiden av familien, og selv om han ikke strengt tatt er oppdratt i den tradisjonen, har det ofte vært fristende å se på N’Dours virke som en moderne variant av denne skalderollen, i måten rollen som musiker er blitt kombinert med historiefortelling og deltagelse på en rekke forskjellige områder. N’Dour er rett og slett en svært allsidig skikkelse: Han har et stort politisk engasjement og har vært minister i hjemlandet. Han har vært ambassadør for FNs matvareprogram siden 2000. Han har spilt i filmer, han har samarbeidet med et vell av ulike artister, fra Peter Gabriel på klassikeren So fra 1986 til Neneh Cherry, som han ga ut den trespråklige hiten “7 Seconds” med i 1994. I fjor komMBALAX ut. Navnet til albumet kommer fra sjangeren mbalax, den postkoloniale sjangeren som er svært utbredt i Senegal og Gambia, og som mange assosierer veldig sterkt med nettopp N’Dour.

Les mer om Youssou N'Dour og kjøp billetter til konserten her.

Flere nyheter

Web backgrounds 6