Web backgrounds 2
Small Apningsfest Oslo World 2021 Lars Opstad 001
Web backgrounds 2
04.11.2021

Varme gjensyn!

De to første dagene på Oslo World har vært fulle av påminnere på hvor mye vi har savnet dette.

Tirsdag kveld gikk Oumou Sangaré på scenen foran et folksomt Rockefeller og viste hvorfor hun er en levende legende. Åpningskonseren fikk femmere i både Aftenposten og Dagsavisen. I førstnevnte avis konkluderte Arild R. Andersen med at Sangaré “gir Oslo World åpningsfest som fortjent”, mens Mode Steinkjer i Dagsavisen avsluttet sin anmeldelse slik: “På ett tidspunkt må en i publikum oversette, men når hun overlater informasjonsstrømmen til musikken er hun på universell grunn. I en pandemitid, i lys av økende fattigdom og klasseskiller, likestillingsarbeid, økonomisk kollaps, grensekonflikter og en utrygg verden. Da skinner Oumou Sangare i nettopp det lyset en Oslo World-åpning strekker seg etter å oppnå.”

Et stort høydepunkt kom på tampen av konserten, da Mari Boine kom på scenen og blant annet fremførte klassikeren “Maze” før hun utdelte Keychanges inspirasjonspris til en tydelig rørt Sangaré. To legender på samme scene!

Small Apningsfest Oslo World 2021 Lars Opstad 003

Etter konserten var det et hjertelig gjensyn med det kanskje aller mest sentrale på Oslo World: Dansegulvet. I andre etasje på Internasjonalen, hvor vi har samtaler, konserter og DJ-er hele uka, var det duket for etterfest med DJ Nefertiti bak platespillerne, og med mange Oslo World-gjengangere i crowden. Etter hvert kom også Oumou Sangaré og bandet innom en kort tur - første kveld på Oslo World ble dermed fylt til randen av nye og gamle møter.

Small Ana Moura Oslo World 2021 Lars Opstad 009

Åpningskonserten er et høydepunkt, men på mange måter er det på onsdagen, når det er konserter på flere scener, at festivalen virkelig brer ut vingene sine. Tidlig på dagen kunne vi høre både samtaler og konserter fra årets Keychange-delegater under festivalen. Litt senere, på Sentrum Scene, fikk et begeistret publikum et gjensyn med en av fadoens største nålevende stjerner, Ana Moura, som hadde med seg en rekke nye låter hvor hun nærmer seg musikken fra morens land, Angola, mer enn tidligere.

Chicuelo & Mesquida viste hvorfor de er blant flamencoens største innovatører på Riksscenen, mens Chassol noen timer senere spilte sin tredje konsert på Oslo World med sine ultrascore-komposisjoner, denne gangen på Parkteatret. Chassol kom dagen før og rakk dermed å få med seg konserten med Oumou Sangaré - og han ble klappet inn til flere ekstranummer av et Oslo World-publikum som etter hvert er blitt svært glad i franskmannens egenartede univers. Chassol blir også intervjuet i dag av Rob Young som en del av Jazznytts Oslo World-vorspiel, på Internasjonalen klokka 17.00, hvor Audun Vinger og Filip Roshauw også intervjuer de festivalaktuelle artistene Ibou Cissokho, Sarah Camille og Raymond T. Hauger. Det er gratis!

Small Undergrunn Oslo World 2021 Lars Opstad 003

Til sist gikk Undergrunn på scenen foran et stappfullt Blå. En av deres største headlinerkonserter så langt, men åpenbart bare begynnelsen.

I dag gleder vi oss til Pongo og Ami Yerewolo på Blå, Maria José Llergo på Parkteatret, Trio Da Kali & Kringkastingsorkesteret på Cosmopolite, Sofanyama og DJ Nefertiti Hærverk, ElectrocutangoNasjonal Jazzscene og Stian Carstensen med romkameratene på Riksscenen. Helt til sist setter SPFDJ (Herrensauna), Carl Fuck (Uteklubb) og Finnebassen i gang den andre kvelden på Jaeger under årets festival.

Konsertene med Pongo/Ami Yerewolo og Stian Carstensen er utsolgt, men ellers er det muligheter! Vi gleder oss til å se alle sammen.

Flere nyheter

Web backgrounds 4