Moonchild Sanelly, Luzmila Carpio, Aziza Brahim og jubileumskonsert for Sidiki Camara!
Sør-afrikansk kunstpop, en boliviansk urfolk-legende, maghreb-pop og storslått feiring av Sidiki Camaras 45 år i musikken.
MOONCHILD SANELLY
Med sine mangefasetterte musikalske utforskninger, utflippa kostymer og samarbeid med Damon Albarn, Gorillaz og African Express under beltet, har den sørafrikanske musikeren Moonchild Sanelly gjort ting på sin egen måte fra begynnelsen. Sanelisiwe Twisha vokste opp i Port Elizabeth med en bror som produserte hip hop og en mamma som lot henne være med i dansekonkurranser. Det var en oppvekst full av musikk, og lidenskapen ble virkelig tent da hun flyttet til Durban i 2005 for å studere mote. Der fordypet hun seg i den lokale scenen før hun flyttet til Johannesburg, hvor hun skrev for reggaeband og freestylet mot andre rappere.
Etter hvert skapte hun en helt egen sammensmelting hun beskriver som futuristisk ghetto-funk, med et live-show overdådige antrekk hun designer selv. Først ble hun en stjerne på hjemmebane, og senere fant hun et globalt publikum – hun har spilt på festivaler som SXSW, Primavera, Glastonbury og Boardmasters. Etter at debutalbum "Rabulpha!" satte henne på verdenskartet, signerte hun på Transgressive records i 2020, hvor hun først ga ut den mangfoldige mini-LPen "Nüdes", før "Phases" kom: et album som kjører krappe svinger mellom amapiano, gqom, grime, pop, house og R&B, samtidig som hun får vist stemmen sin på mer nedtonet materiale. Moonchild Sanelly forblir en særegent mangfoldig artist. Hun besøkte Oslo World i 2018, og vi er stolte over å ha dette enestående talentet tilbake på festivalen vår i år.
KJØP BILLETTER TIL KONSERTEN!
LUZMILA CARPIO
Helt siden hun begynte å opptre og skrive, har Luzmilla Carpios sanger vært betydningsfulle i kampen for undertrykte kulturer rundt om i verden. Den bolivianske sangeren, låtskriveren, komponisten, plateprodusenten og skuespillerinnen av quechuansk opprinnelse, har spredt sine forfedres kunnskap og musikk over hele verden. Som et lite barn lærte hun hverdagsmusikken til urbefolkningen Quechua og Aymara som holder til på den bolivianske delen av Altiplano-høysletten. Hun begynte å granske kulturen i Andesfjellene nøyere og begynte å synge på quechua i stedet for spansk. Etter hvert som publikummet hennes vokste, brukte hun musikken sin til å gjøre opprør mot den vestlige dominansen over urfolk.
Gjennom samarbeid med musikere fra ulike sjangre har Luzmila Carpio vevd sammen den quechuanske musikken med moderne instrumentering. Hennes nye album “Inti Watana- El Retorno del Sol” ble rost av kritikere og var blant Rolling Stones beste spanskspråklige album i 2023, hvor hun også ble beskrevet som en av tre nålevende latinamerikanske musikklegender, intet mindre. Albumet ledsages av en dokumentar i full lengde, med verdenspremiere i 2024. Luzmila Carpio befinner seg fortsatt i fortroppen av håndverket og kulturen. Hun fordyper seg i temaer som ikke bare resonnerer med urfolk-bakgrunnen sin, men som også er av stor betydning, særlig for yngre generasjoner her og nå: kulturell identitet, kvinnesak, miljøvern og åndelighet i en omskiftelig tid.
KJØP BILLETTER TIL KONSERTEN!
AZIZA BRAHIM
Den store sangeren Aziza Brahims liv har vært preget av både motgang og pågangsmot. Hun er født og oppvokst i de saharawiske flyktningleirene med en bestemor som var en berømt saharawi-poet, og en mor som var en stor sanger. Fra dem arvet hun både styrke og mot, men flyktningleiren var stedet hvor artisten Aziza Brahim ble skapt. Opplevelsene derfra lever i hvert eneste hjerteslag, har hun sagt. I dag er hun blant de aller mest kjente nordafrikanske sangerne, og hun bruker posisjonen sin til å synge for flyktninger over hele verden, som ikke har noe annet valg enn å eksistere i leirene.
Nå bor hun i Spania. Hennes siste album heter Mawja, og ble gitt ut tidligere i år på Glitterbeat. Det er produsert av Brahim i samarbeid med hennes mangeårige musikalske partner Guillem Aguilar, og er basert på en enkel, men fargesterk palett: Perkusjon fra Sahara og den iberiske halvøy, blandet med gitarer og varm bass. Hun er en magnetisk scenepersonlighet, og har spilt overalt fra Le Guess Who, Reperbahn Festival og Førdefestivalen til Royal Albert Hall – og til høsten spiller hun på Oslo World.
SIDIKI CAMARA // ET LIV I MUSIKKEN - 45 ÅRS JUBILEUMSKONSERT MED GJESTER!
At en av Malis store musikere, og en av de beste perkusjonistene i verden, faktisk bor i Oslo har lenge virket som en av de best bevarte hemmelighetene i norsk musikk. Men ikke lenger. Mens han forbereder seg på feiringen av 45 år som yrkesaktiv musiker, er Sidiki Camara overalt - en ettertraktet musikalsk samarbeidspartner som dukker opp i det aller meste, fra progressiv jazz i Ole Morten Vågans oktett Mirror Image, rekord-knusende diasporapop med Karpe og disco/ afrobeat/altmulig-kultbandet Sex Judas. Tidligere i år ble hans norske gjennombrudd kronet med en Spellemannpris for albumet «Return to the Traditions», hvor han blandet musikk fra Mali med norsk folkemusikk.
Under Oslo World ser Sidiki seg tilbake på Riksscenen, sammen med flere musikalske ledsagere. Sangeren og poeten Sarah Camille vil guide oss gjennom hans lange og varierte historie, og musikere fra både folkemusikk og jazz vil ta del i en feiring av noen av de musikalske verdiene han setter høyest: Musikalske tradisjoner, samspill og improvisasjon. Enten du er en gammel fan eller helt ukjent med Sidikis univers, er du hjertelig velkommen til denne spesielle konserten under Oslo World!