Oslo World 2023 på Cosmopolite!
Les Mamans du Congo & RROBIN
Med den karismatiske sangeren og perkusjonisten Gladys Samba i front, fremfører kvinnekollektivet Les Mamans du Congo låter på Lari-språket om sitt folks historie og dagliglivet til kongolesiske kvinner. Det hele blir akkompagnert av den franske artisten RROBINs drømmeaktige elektroniske produksjon.
I 2020 munnet samarbeidet ut i det fabelaktige albumet Les Mamans du Congo & Rrobin. I år kom EP-en Kikento, som bekrefter at noe spesielt skjer når disse artistene møtes. Deres neste album, Ya Mizolé, slippes 13. oktober, rett før de spiller på Oslo World. Live er Les Mamans du Congo & Robin en ekstatisk miks av koreografi, dype rytmer og atmosfære - tankevekkende og latterlig groovy på én gang.
Hermanos Gutiérrez - UTSOLGT!
Når du lytter til Hermanos Gutiérrez, er det lett å tenke på komponisten Frédéric Chopins gamle visdomsord: “Ingenting er vakrere enn en gitar, muligens bortsett fra to gitarer”. Disse to gitaristene deler en forståelse som utgjør en intim kjerne i den ellers vidstrakte musikken de skaper.
Debutalbumet deres, 8 Años, er oppkalt etter aldersforskjellen deres. Det var tenkt som et minnesmerke, en innspilling de kunne dele med familie og venner. Men det skulle vise seg at langt flere var interesserte i det de hadde å by på. Flere album har kommet siden, og i 2022 samarbeidet de med stjerneprodusent Dan Auerbach (Black Keys) om albumet El Bueno Y El Malo. Skiva var en tindrende klar demonstrasjon av musikaliteten og den gjensidige respekten i samspillet mellom de to brødrene. Det samme er konsertene deres - vi gleder oss til å være vertskap for Hermanos Gutiérrez under årets Oslo World.
Gaye Su Akyol
Det siste tiåret har Gaye Su Akyol blitt en av de største stjernene på den alternative tyrkiske musikkscenen. På albumene hennes hører vi en artist som er på konstant søken etter å utvide den anatoliske psychrocktradisjonen hun kommer fra. På scenen er hun rett og slett en av rockens mest karismatiske frontfigurer i dag. Hennes røykfulle stemme og atmosfæriske, nesten okkulte væremåte på scenen kan få henne til å virke som en utøver fra en annen tid. Men umiddelbarheten i tekstene hennes og den postmoderne lekenheten bandet utviser, gjør Gaye Su Akyol til en relevant artist her og nå.
Roberto Fonseca
Cubas musikkhistorie våkner til live når pianisten Roberto Fonseca og hans storband entrer scenen. Konsertene deres er begivenheter, spekket med dans, atmosfære og strålende musisering. Fonseca ble født inn i en musikalsk familie og ble kjent for et større publikum da han spilte med det legendariske ensemblet Buena Vista Social Club på 2000-tallet. Gjennom et stort antall samarbeid og plateutgivelser har han blitt en nøkkelfigur på den nyskapende cubanske scenen, med et virke som spenner fra hip hop til elektronika, via soul, funk og latin jazz. Samtidig som han har krysset grenser gjennom hele karrieren, har kjærligheten til den cubanske arven vedvart.
Huun-Huur-Tu
Helt siden de ble stiftet på starten av nittitallet har kvartetten Huun-Huur-Tu fra Tuva, en republikk sør i Sibir, brakt rituell strupesang fra Sentral-Asia til publikum over hele verden. De har ikke bare blitt en gigantisk livesuksess og et navn som nyter stor gjenkjennelse - de har spilt en helt særegen rolle i å spre kunnskap om strupesangtradisjonen i den moderne musikkvirkeligheten. De har stått for minneverdige konserter på Oslo World i 2009 og 2014. Vi gleder oss til å ønske dem velkommen tilbake for tredje gang i år!
Sara Parkman
Sara Parkman har funnet nye og uventede måter å omfavne svenske tradisjoner på. Sansen for sterke melodier og store dramatiske øyeblikk i musikken har gitt fiolinisten, sangeren og komponisten et stort gjennombrudd på den svenske folkemusikkscenen.
Musikken hennes kan høres gjennom tåka på skogsrave, men inneholder også overrumplende intime øyeblikk, hvor lydene av de akustiske instrumentene og stemmen er alt som betyr noe. Da hun spilte på Blå i mars, ble vi fullstendig blåst av banen av stemmekraften, tilstedeværelsen og den emosjonelle slagkraften i musikken hennes. Neste dag kontaktet vi henne og inviterte henne tilbake til Oslo World!
DAGADANA
De siste 15 årene har DAGADANA utforsket polsk og ukrainsk kultur, og blandet tradisjonell slavisk musikk med alle tenkelige sjangere. Bandmedlemmene møttes på en workshop i Kraków i 2008, og fant ut at de delte en forståelse og en kjærlighet for de samme tingene i musikken og livet. Siden det første møtet har DAGADANA reist verden rundt og spilt over 1000 konserter i 30 forskjellige land. Albumene deres har mottatt kritikerros og priser, både i hjemlandene deres og andre steder.
DAGADANAs uttalte filosofi handler om verdien av å møtes og utveksle musikk og kunst fra hele verden. De ser på seg selv som ambassadører med et budskap om forståelse mellom Polen og Ukraina. Arbeidet har fått en ny og tragisk relevans i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina i 2022.