Web backgrounds 7
Oslo World Web slideshow collage v2
Web backgrounds 7
05.10.2022

Guide til årets festival!

Nettene blir lengre og Oslo World nærmer seg - men hva bør du velge å gå på?

Vi er stolte av årets program, men skjønner også godt om det ikke er helt lett å få oversikten (vi har tross alt brukt et år på det selv). Her er noen stikkord du kan bruke til å navigere deg gjennom Oslo i uke 44 - det finnes hundrevis av andre stier også, selvsagt, og kanskje kjenner du deg igjen i flere av disse kategoriene. Det gjør vi. Først og fremst håper vi at du finner noe du er nysgjerrig på, eller gleder deg til å oppleve igjen, i løpet av denne uka. Ikke nøl med å ta kontakt med oss om det er noe du lurer på, ta gjerne med en gammel venn eller kom alene og møt nye - vi sees!

Legendemøtene

Det er noen historiske skikkelser på programmet til Oslo World i år. Vi ser frem til å endelig ønske Jane Birkin, den franske vokalisten, skuespilleren og levekvinnen velkommen til Rockefeller. Åpningskonserten med kubanske Omara Portuondo blir et møte med åtte tiår med musikkhistorie - fra Chucho Valdés og Tropicana-cabareten frem til i dag. Den store Mbalax-stjernen Youssou N’Dour spiller faktisk på Oslo World for aller første gang når han entrer Sentrum Scene, mens Fatoumata Diawara på sin side er blitt en kjær venn av festivalen gjennom årenes løp. Det er imidlertid aller første gang hun spiller i Den Norske Opera & Ballett - og den aller første gangen en kvinnelig afrikansk artist gjør en konsert på denne scenen.

Utfluktene

Folk som er sultne på de bevissthetsutvidende musikalske opplevelsene har mye å se frem tid under årets festival. Vi har invitert de japanske psychrock-legendene Acid Mothers Temple til byen - her har de spilt legendariske konserter før, men aldri under Oslo World og aldri i samme konstellasjon som nå. På Blå får vi høre dem sammen med den eklektiske og fascinerende duoen WaqWaq Kingdom. Det Soweto-baserte afropsykedeliske bandet BCUC har med seg en av festivalens aller mest oppfinnsomme bassister i Mosebetsi Jan Nzimande, og vil by på en oppvisning i hardstlående oppfinnsomhet på Nasjonal Jazzscene. Inger Hannisdal Ensemble drar veksler på musikk fra Midtøsten og Norge, i tillegg til mye annet, og slipper en av høstens mest fascinerende norske utgivelser under Oslo World. Møt dem på Hærverk!

Festene

Det blir noen kokende konsertopplevelser under årets Oslo World. Kuduro-stjernen Pongo konsert på Blå i fjor var så vanvittig at vi sporenstreks inviterte henne tilbake - i år spiller hun på Parkteatret. Den Oslo-baserte kenyanske gengeton-sensasjonen Matata er blant musikk-Norges mest oppsiktsvekkende historier for øyeblikket, midt i et stort internasjonalt gjennombrudd - kvelden på Blå sammen med DJ-kollektivet Boko Boko blir minneverdig. De bosniske legendene i Dubioza Kolektiv er ikke kjent for å tråkke på bremsen med sin blanding av ska, punk, reggae og hip hop - i år kommer de til Cosmopolite. Det skjer svært mye spennende på den napolitanske klubbscenen for øyeblikket, og i sentrum av utviklingen finner vi duoen Nu Genea, som kommer til samme venue med et gedigent disco-band.

Hip hop-stjerneskuddene

De siste årene har Oslo World satset på å bringe noe av den mest interessante hip hopen fra Skandinavia og forbi til byen. I år spiller norsk hip hops maskerte helter, T Section, to konserter på Parkteatret i samarbeid med Oslo World UNG. Vi fortsetter samarbeidet med YLTV, og presenterer en kveld med Jelassi, L1NA og Cherie Mwangi på samme sted, mens et av de mest sentrale navnene på den øst-afrikanske hip hop-undergrunnsscenen, MC Yallah, kommer til åpningsfesten vår på Blå. Og Alyona Alyona, den ukrainske rapperen som sto for et av fjorårets høydepunkter, vender tilbake og spiller et sett på Trekanten.

Overraskelsene

Er du nysgjerrig på mongolsk strupesang? Vi har invitert Batzoorig Vanchig, en av Mongolias største utøvere, til Riksscenen. Til Cosmopolite kommer to av den indiske klassiske musikkens store fornyere, Zakir Hussain og Niladri Kumar, for å spille en sitar/tablas-duokonsert. Den spanske duoen Raül Refree og Niño de Elche tar med seg sin sjangerkryssende post-flamenco (i mangel av et bedre ord) til Kulturkirken Jacob og Kid Fourteen inntar Kafé Hærverk med sin intense avant-punk. Vi er også så heldige at vi får besøk av en av Oslos mest egenartede konsertklubber: På Endelig Belg sys musikkhistorie og dansemusikk fra hele verden sammen med trekkspillet som midtpunkt. Under Oslo World får de besøk av Tuulikki Bartosik og Gabriels Novgorod.

De vakre opplevelsene

Lucas Santtana er en av de store artistene i den nye bølgen av brasiliansk musikk, med referanser til tropicália, psykedelisk samba og baile funk. Han kommer til Nasjonal Jazzscene. Der kan vi også møte plateaktuelle Ingrid Jasmin, som trekker oppsiktsvekkende tråder mellom norske sangtradisjoner og spansk flamenco. Arooj Aftabs sufi-inspirerte kunstpop innbyr til andakt og kick, på Trekanten.

Klubbnettene

Mer og mer handler Oslo World om det som skjer i de små timer, på noen av Oslos beste klubber - og i år er intet unntak. Den skarpe og vidtfavnende klubben Sweetcheeks har slått seg sammen med det ugandiske kollektivet Nyege Nyege om å presentere Kabeaushé, Adipop og ASDFGHJKL på Blå, mens vårt mangeårige samarbeid med Jaeger fortsetter med faste DJs og gjester som Glitter55, Acid Arab og Kenny Dope. Kafé Hærverk får besøk av mainstays som Helene Rickhard og Lumi in the Sky With Diamonds, i tillegg til syriske Noise Diva & LazerGazer og libanesiske Liliane Chlela. Ikke gå glipp av åpningsfesten med Oslo World-favoritt DJ Nefertiti heller. I løpet av de neste par ukene kommer vi til å slippe enda flere klubbkvelder, på Jaeger, Trekanten og Hærverk.

I uke 44 er det lørdag fra tirsdag til søndag i Oslo!

Flere nyheter

Web backgrounds 3